Ξηροί καρποί: Μειώνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού και του εμφράγματος

02-09-2019

Σε όλους αρέσουν οι ξηροί καρποί. Τους αποφεύγουμε όμως επειδή γνωρίζουμε πως είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Τώρα, νέα έρευνα Ιρανών επιστημόνων δείχνει πως η κατανάλωση ξηρών καρπών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συνδέεται με κατά 17% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή αιτία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Ισφαχάν ανέλυσαν στοιχεία για 5.432 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους άνω των 32 ετών.
Κατά τη διάρκεια 12 ετών υπήρξαν 751 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.ά.) και 179 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι.
Η επικεφαλής της έρευνας Μουσίν Μοχαμαντιφάρντ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή μη κορεσμένων λιπών και περιέχουν λίγα μόνο κορεσμένα λίπη. Επίσης έχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που ωφελούν την υγεία της καρδιάς», δήλωσε η δρ Μοχαμαντιφάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας συμπεριλαμβάνει 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών ημερησίως στον κατάλογο της υγιεινής διατροφής, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι καρποί έχουν πολλές θερμίδες.

Η Ιρανή καρδιολόγος τόνισε ότι «οι ωμοί και φρέσκοι ξηροί καρποί είναι οι πιο υγιεινοί. Τα ακόρεστα λίπη των ξηρών καρπών μπορούν να οξειδωθούν στους πολυκαιρισμένους καρπούς, καθιστώντας τους επιβλαβείς. Μπορεί να καταλάβει κανείς τους χαλασμένους ξηρούς καρπούς όταν μυρίζουν σαν μπογιά ή έχουν πικρή ή ξινή γεύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του εντέρου: Πως βοηθούν οι ξηροί καρποί