Υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία, και άλλα ενέσιμα εμφυτεύματα για τις ρυτίδες

26-12-2016

Οι ενέσεις διαφόρων προσθετικών ουσιών μπορούν να βοηθήσουν για να αντιμετωπιστούν οι πιο βαθιές ρυτίδες.

Στην ουσία πρόκειται για τα ενέσιμα εμφυτεύματα τα οποία είναι υλικά που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με τη χρήση λεπτής βελόνας και διορθώνουν ατέλειες που δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ή άλλες αιτίες. Γεμίζουν δηλαδή, τις έντονες και βαθιές ρυτίδες που δημιουργούνται γύρω από το στόμα και τις κάθετες ρυτίδες στο άνω χείλος. Γεμίζουν επίσης, και δίνουν όγκο στα ζυγωματικά, διορθώνουν ουλές από ακμή, αυξάνουν τον όγκο των χειλιών κ.λπ.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στα μη μόνιμα εμφυτεύματα και στα εμφυτεύματα μακράς διαρκείας.

 

Μη μόνιμα εμφυτεύματα. Πρόκειται για εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως. Συγκεκριμένα, γίνεται έγχυση του υαλουρονικού οξέως στην περιοχή που χρειάζεται διόρθωση και μετά το πέρας 8 έως 10 μηνών περίπου, που κρατάει το αποτέλεσμα, η ουσία έγχυσης απορροφάται από το σώμα και η βελτίωση που είχε επιτευχθεί μειώνεται. Για να διατηρηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει κατά διαστήματα να επαναλαμβάνεται η διαδικασία επανέγχυσης της ουσίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα γιατί δίνεται η δυνατότητα επιλογής είτε να συνεχίσει κάποιος τη θεραπεία εφόσον μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ή να σταματήσει όποτε το επιθυμεί. Σε ό,τι αφορά την ουσία που χρησιμοποιείται δηλαδή, το υαλουρονικό οξύ θεωρείται από τους ειδικούς ασφαλές, χωρίς σημαντικές παρενέργειες καθώς πρόκειται για ένα αδρανές υλικό (πολυσακχαρίτες) το οποίο αποδομείται χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Ωστόσο, αν δεν έχει γίνει σωστά και συμμετρικά η τοποθέτηση του υλικού από τον πλαστικό χειρουργό ή έχει γίνει υπέρβαση στη δόση μπορεί να προκληθεί ασυμμετρία ή μικρή παραμόρφωση στο σημείο έγχυσης.

Εμφυτεύματα μακράς διαρκείας. Τα εμφυτεύματα μακράς διαρκείας (π.χ. πολυγαλακτικό οξύ, εμφυτεύματα που περιέχουν κόκκους) χρειάζονται προσοχή στην επιλογή καθότι ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες είναι υψηλότερος σε σχέση με τα απορροφήσιμα εμφυτεύματα. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν είναι: ερεθισμοί, κοκκιώματα και άλλες δυσμορφίες που δύσκολα απομακρύνονται. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα διαρκεί 1,5 με 2 χρόνια μπορεί για ορισμένες υποψήφιες να είναι δέλεαρ, αλλά πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και τις επιπλοκές.

Συνήθως χρησιμοποιούνται για να δίνουν όγκο στην περιοχή των ζυγωματικών και στις γωνίες της γνάθου.

Τι πρέπει να ξέρετε για το υαλουρονικό οξύ και τα άλλα ενέσιμα

  • Τα ενέσιμα εμφυτεύματα πρέπει να γίνονται σε οργανωμένα ιατρεία από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς
  • Η διαδικασία είναι σύντομη, δεν διαρκεί πάνω  από  10 λεπτά.
  • Δεν απαιτείται αναισθησία και δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Το κόστος τους κυμαίνεται από 400 – 600 ευρώ.
  • Ενέσιμες θεραπείες δεν πρέπει να κάνετε σε περιόδους εγκυμοσύνης και λοχίας.

Μεσοθεραπεία προσώπου

Το υαλουρονικό οξύ πιο αραιωμένο και μαζί με πολυβιταμίνες χρησιμοποιείται και στις μεσοθεραπείες του προσώπου. Όλο και πιο συχνά τελευταία γίνεται συνδυασμός ενέσιμων μεσοθεραπειών με λέιζερ τρίτης γενιάς που προκαλούν ανάπλαση και σύσφιξη ώστε να βελτιώνεται η εικόνα και η ποιότητα του δέρματος της περιοχής γύρω από τα μάτια καθώς και όλου του προσώπου. Οι ενέσιμες μεσοθεραπείες βοηθούν στην ενυδάτωση και σύσφιξη του προσώπου και μπορούν να επαναλαμβάνονται σε τακτικά διαστήματα..

Το κόστος κυμαίνεται από 150-200 ευρώ τη φορά.

 

Θάνος Κοντογιάννης

Πλαστικός Χειρουργός

  • Τ. Δντης Πλαστικής Χειρουργικής 401 ΓΣΝΑ & ΝΜΤΣ
  • Συνεργάτης Ιατρικού Αθηνών & Ιασώ General