Υδατάνθρακες: Είναι το νέο τσιγάρο όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα;

26-12-2016
Μέχρι σήμερα ξέραμε απλά πως οι υδατάνθρακες μπορεί να κάνουν κακό στη διατήρηση του βάρους μας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως έδειξε πως οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.
 
Ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους και το διατροφικό ιστορικό περισσότερων από 1900 ανθρώπων με καρκίνο των πνευμόνων και περισσότερους από 2.400 χωρίς την ασθένεια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, έδειξαν πως ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν αγγίξει τσιγάρο στη ζωή τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων αν καταναλώνουν τρόφιμα με συγκεκριμένους υδατάνθρακες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που ανήκαν στο 25% όσων κατανάλωναν τα τρόφιμα υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη (επεξεργασμένα δημητριακά, λευκό ψωμί και ζυμαρικά, πατάτες) είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με όσους ανήκαν στο χαμηλότερο 25%.
 
Αυτό  ήταν ακόμα πιο έντονο στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων εκείνοι που σκόραραν υψηλότερα όσον αφορά την υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή τους είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με μη καπνιστές με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πως οι υδατάνθρακες μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο στον πνεύμονα; Όπως εξηγεί  η επικεφαλής της έρευνας, Dr Xifeng Wu τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα και συνήθως πρόκειται για ραφιναρισμένους  χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες εξηγούν οι ειδικοί.
 
Ο Dr. Rishi Jain ογκολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Fox Chase στη Φιλαδέλφεια προσθέτει πως η διατροφή με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία, ενώ έχουν θεωρηθεί πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων καρκίνων.
 
Ο συσχετισμός αυτός σύμφωνα με τους ερευνητές μάλλον οφείλεται στο ότι η υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην υπερδραστηριότητα χημικών παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: