Δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούμε την υπέρταση. Τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε σε φάρμακα. Τι γίνεται όμως όταν μας πιάσει ένας πόνος και χρειαστούμε να πάρουμε παυσίπονο;
Τα παυσίπονα, που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, της αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων, μπορεί μερικές φορές να περιπλέξουν αυτήν την ισορροπία.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς τα παυσίπονα αλληλεπιδρούν με την αρτηριακή πίεση, ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγετε και τις ασφαλέστερες επιλογές για άτομα με υπέρταση.
Πώς τα παυσίπονα επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση
Λίγοι γνωρίζουν ότι τα παυσίπονα, ιδιαίτερα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας κατακράτηση υγρών, στένωση των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζοντας την λειτουργία των νεφρών.
Για άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτή η επίδραση αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
- ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη: Μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, ειδικά με μακροχρόνια χρήση.
- Ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη): Γενικά ασφαλέστερη, αλλά εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους, εάν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις ή για παρατεταμένες περιόδους.
- Ασπιρίνη: Χρησιμοποιείται συχνά για την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, όταν λαμβάνεται σε υψηλότερες δόσεις για ανακούφιση από τον πόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φρούτα: Τα 15 καλύτερα κατά της υπέρτασης