Υπέρταση: Πως δημιουργεί σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες

26-12-2016
Όπως και για τους άντρες έτσι και για τις γυναίκες, η σεξουαλική λειτουργία  επιδεινώνεται με τα χρόνια. Τώρα όμως νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει πως αν η γυναίκα έχει υψηλή πίεση και υπέρταση τα σεξουαλικά προβλήματα είναι ακόμα χειρότερα.
 
Οι Έλληνες ερευνητές μελέτησαν 417 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 31 και 60 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες που έπασχαν από υπέρταση παρουσίαζαν σεξουαλική δυσλειτουργία, συγκριτικά με εκείνες που είχαν φυσιολογική πίεση.
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν όσο μεγάλωναν σε ηλικία οι γυναίκες αυτές, οι δυσλειτουργίες της σεξουαλικής ζωής αυξάνονταν.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα συμπεράσματα μιας τέτοιας μελέτης είναι πολύ σημαντικά καθώς, η αυξημένη πίεση ταλαιπωρεί το 20% του γενικού πληθυσμού και είναι ο πλέον αρνητικός παράγοντας για σεξουαλική δυσλειτουργία.
 
Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη οι 216 έπασχαν από ψηλή πίεση ενώ, οι 201 είχαν κανονική πίεση. Η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής αξιολογήθηκε με βάση το δείκτη της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας (Female Sexual Function Index, FSFI).
Ο δείκτης αυτός βασίζεται σε ερωτηματολόγιο με 19 ερωτήσεις και παρέχει πληροφόρηση σχετικά με διάφορους τομείς της γυναικείας σεξουαλικής ζωής, όπως: (Επιθυμία για σεξ – Διέγερση – Λίπανση – Οργασμός – Ικανοποίηση – Πόνος).
 
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα είπαν πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες παρόλο που είναι ευαίσθητο θέμα. Πρέπει, όπως λένε να γίνει γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών με υπέρταση, παρουσιάζει σεξουαλική δυσλειτουργία για να αντιμετωπιστεί από τη γυναίκα και το θεράποντα ιατρό της, ώστε η ποιότητα της σεξουαλικής της ζωής αλλά και γενικότερα της ζωή της να μην διαταράσσεται.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: