Υπέρταση: Πρόληψη, θεραπεία και λάθη

26-12-2016

Συγγραφέας: Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η υπέρταση είναι σήμερα ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα, που συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων για πολύ χρόνο.

Οι επιπλοκές της υπέρτασης, όμως, είναι δραματικές και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόωρου θανάτου και σοβαρής αναπηρίας.

Στα κατά τα άλλα υγιή άτομα υπέρταση υπάρχει, όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων στη διαστολική πίεση (μικρή πίεση) είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα ιατρικά πιεσόμετρα ακριβείας. Αντίστοιχα, υπέρταση υπάρχει επίσης όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων στη συστολική πίεση (μεγάλη πίεση) είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg.

Υπέρταση και χρόνια νοσήματα

Σε περίπτωση άλλης πάθησης, όπως αυξημένο σάκχαρο, χοληστερόλη, καρδιακή ή νεφρική πάθηση, τα όρια που καθορίζουν την υπέρταση είναι συχνά πιο αυστηρά. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, η ελληνική τακτική της μέτρησης της πίεσης στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλαπλά προβλήματα υγείας, είναι λανθασμένη. Κι αυτό γιατί τα κοινά όρια της πίεσης, πολλές φορές δεν ισχύουν για αυτά τα άτομα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μία μόνο παθολογική τιμή δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, απαιτεί όμως περαιτέρω μετρήσεις, οι οποίες αρκετές φορές εκτείνονται σε βάθος τριμήνου τετραμήνου.

Στον φάκελο αυτό θα βρείτε πληροφορίες για την υπέρταση και τα πιεσόμετρα, για την υπέρταση και τη θεραπεία, για την υπέρταση και τους ειδικούς παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της. Επίσης, θα ενημερωθείτε για τα σημαντικά κεφάλαια υπέρταση και άσκηση και υπέρταση και φάρμακα, καθώς και για τους δέκα βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι υπερτασικοί.

Yπέρταση: Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ειδικοί παράγοντες

Η υπέρταση είναι νόσος πολυπαραγοντική, υπάρχουν μάλιστα κάποιες παράμετροι που παίζουν βασικό ρόλο. Για παράδειγμα, η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες ή η κληρονομικότητα και για τα δύο φύλα.

Υπέρταση και εμμηνόπαυση

Υπέρταση και εμμηνόπαυση έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχέση. Στις γυναίκες παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών υπέρτασης μετά την εμμηνόπαυση, κάτι που συχνά συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα. Στην Ελλάδα, μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο να αμελείται γενικότερα η μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως των γυναικών. Αυτό συμβαίνει διότι επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη πως επειδή οι γυναίκες έχουν χαμηλή πίεση ή και υπόταση σε ηλικίες είκοσι με τριάντα ετών, θα εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλές τιμές έως τα γηρατειά.

Υπέρταση και άγχος

Σε ένα μικρό μέρος των υπερτασικών ανευρίσκεται το ακριβές αίτιο της υπέρτασης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η υπέρταση είναι πολυπαραγοντική. Ο συνδυασμός υπέρταση και άγχος έχει εξετασθεί. Το άγχος σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλει, αλλά δεν αρκεί «από μόνο του» να προκαλέσει τις μόνιμες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, που παρατηρούνται στην υπέρταση. Καλό πάντως είναι οι υπερτασικοί να αποφεύγουν τις περιττές εντάσεις.

Υπέρταση και κληρονομικότητα

Στο κεφάλαιο υπέρταση και κληρονομικότητα η ιατρική έχει καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Η ιδιοπαθής υπέρταση είναι πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία η κακή κληρονομικότητα , προσδίδει συχνά στο άτομο γενετική προδιάθεση για εμφάνιση της νόσου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες και νοσήματα, όμως, εμπλέκονται στην ανάπτυξη υπέρτασης και προάγουν την εκδήλωση αντίστοιχων κληρονομικών προδιαθέσεων. Τα γεύματα που είναι πλούσια σε αλάτι, η παχυσαρκία, η κατάχρηση καφέ αλκοόλ και καπνού, η ύπαρξη έντονου stress, η καθιστική ζωή, είναι παράγοντες και συνήθειες της καθημερινότητας που εμπλέκονται στην υπέρταση. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει η σωστή ετήσια παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα τα οποία να συνδέονται με την ανάπτυξη υπέρτασης και συχνά δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Εδώ υπάγονται το μεταβολικό σύνδρομο, το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη , η ουραιμία.

Υπέρταση της άσπρης μπλούζας

Ο όρος υπέρταση της άσπρης μπλούζας περιγράφει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων στα οποία η αρτηριακή πίεση που μετράται στα ιατρεία είναι σε υπερτασικά για το συγκεκριμένο άτομο επίπεδα. Αντίθετα, οι μετρήσεις που λαμβάνονται με σωστά πιεσόμετρα στο σπίτι ή σε τυχαίες συνθήκες ευρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η υπέρταση της άσπρης μπλούζας, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένα αθώο σύνδρομο. Ενδέχεται όμως να συνδέεται με ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν δευτεροπαθή άνοδο της αρτηριακής πιέσεως. Για παράδειγμα, η χρήση αντισυλληπτικών αποτελεί αίτιο μόνιμης ή περιστασιακής υπέρτασης στις νεαρές γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπέρταση της άσπρης μπλούζας συνδέεται με αυξημένη προδιάθεση του οργανισμού να εκδηλώσει αργότερα σταθερή υπέρταση και πολλές φορές πρέπει να λαμβάνονται μέτρα τροποποίησης της καθημερινότητας, όπως αποφυγή καταχρήσεων, απώλεια υπερβάλλοντος βάρους, έλεγχος του stress.

Υπέρταση και κορτιζόνη

Συχνά ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη εξαιτίας κάποιας πάθησης, για παράδειγμα λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας, παρουσιάζουν υπέρταση. Η ιατρική έχει διαπιστώσει πως η χρόνια λήψη κορτικοειδών αποτελεί το μοναδικό αίτιο της αύξησης της πίεσης σε αρκετούς ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη.

Yπέρταση: Η σημασία της συστηματικής λήψης φαρμάκων

Παρατηρείται μερικές φορές ο υπερτασικός, επειδή παρουσιάζει αυξημένη μεν αλλά χωρίς διακυμάνσεις μικρή πίεση, νιώθει καλά και δεν παρουσιάζει συμπτώματα, να σταματά τη συστηματική λήψη φαρμάκων. Στο κεφάλαιο υπέρταση και αντιμετώπιση, όμως, η συστηματική λήψη της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής έχει μεγάλη σημασία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπέρταση είναι χρόνια νόσος, που συχνά δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Η αντιμετώπιση της υπέρτασης απαιτεί όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους.

Η υπέρταση προκαλεί σταδιακά βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Η μη θεραπευόμενη υπέρταση σχετίζεται με βράχυνση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-20 χρόνια. Η υπέρταση συνδέεται επίσης με σοβαρή επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης. Χωρίς την ενδεικνυόμενη αγωγή, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως, ανδρική ανικανότητα, ανευρύσματα.

Υπέρταση και αντιμετώπιση : Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών.

Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών για άτομα που παρουσιάζουν υπέρταση είναι μεγαλύτερος αν καπνίζουν, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν υψηλή χοληστερόλη αίματος, ή καταναλώνουν αυξημένη ποσότητα αλκοόλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα αίτια της αύξησης του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, είναι η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών της υπέρτασης που προλαμβάνουν τις επιπλοκές, οι οποίες προαναφέρθηκαν. Γενικώς, ο υπερτασικός που ενώ πρέπει να λάβει αγωγή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης δεν λαμβάνει, αυτοκτονεί σιωπηλώς.

Yπέρταση: Μέτρηση πίεσης στο σπίτι και διαφορά στις μετρήσεις

Πολλές φορές κατά τη μέτρηση πίεσης στο σπίτι με ηλεκτρονικά πιεσόμετρα παρατηρείται διαφορά στις τιμές που εμφανίζονται σε διαδοχικές μετρήσεις. Υπάρχει ας πούμε ασθενής, που στην πρώτη μέτρηση πίεσης εμφανίζει διαστολική πίεση 100mmHg και στην δεύτερη μέτρηση πίεσης εμφανίζει διαστολική πίεση 80mmHg. Αντίστοιχα, στην διαδοχική μέτρηση πίεσης μπορεί να εμφανιστεί συστολική πίεση 160mmHg την πρώτη φορά και 120mmHg την δεύτερη.

Αρχικά, στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να ελεγχθεί αν το πιεσόμετρο είναι εγκεκριμένο και εάν είναι το μέγεθός σας και να συγκριθεί με ιατρικά υδραργυρικά πιεσόμετρα για να πιστοποιηθεί η ανυπαρξία βλάβης. Πρέπει επίσης να ξαναδιαβάσετε τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή, μήπως υπάρχουν στοιχεία κατά την χρήση του πιεσόμετρου τα οποία σας έχουν διαφύγει.

Μέτρηση πίεσης με ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και κανόνες

Εάν όλα τα προαναφερόμενα βαίνουν καλώς είναι σημαντικό να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Μην μετράτε την πίεση όταν έχει φάει εντός του δίωρου που έχει προηγηθεί. Επίσης, πρέπει να αφήσετε να περάσουν σαράντα λεπτά πριν τη μέτρηση της πίεσης με ηλεκτρονικά πιεσόμετρα από την πόση νερού ή καφέ και το κάπνισμα τσιγάρου ή πούρου. Και τέλος, πρέπει να περάσει μία ώρα μετά από έντονη άσκηση για να μετρήσετε την πίεση σας. Τα ίδια ισχύουν και για τη μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο.

Πριν τη μέτρηση πίεσης πρέπει να έχετε ουρήσει και να έχετε ξεκουραστεί καθιστοί για πέντε λεπτά. Την ώρα που μετράτε την αρτηριακή πίεση με τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, ούτε να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος. Η πλάτη πρέπει να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. Δεν πρέπει ταυτόχρονα με τη μέτρηση πίεσης να πίνετε νερό, ούτε να τρώτε, να μασάτε τσίχλα, να βήχετε ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό να είστε άνετα και η μέτρηση πίεσης να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος της καρδιάς. Αφήστε να περάσουν πέντε λεπτά και επαναλάβετε οπωσδήποτε τη μέτρηση. Στο ιατρείο θα πρέπει μάλιστα να προσκομίζετε και τις δύο διαδοχικές μετρήσεις πίεσης.

Yπέρταση: Ο δεκάλογος του υπερτασικού

  1. Να μην καπνίζετε ενεργητικά ή παθητικά.
  2. Να ελαττώσετε το αλάτι, όσο μπορείτε: Όχι βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίου, όχι κονσέρβες, όχι σάλτσες σόγιας ή κρεάτων, κύβους ζωμών κρέατος, έτοιμες σούπες, chips, crackers. Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα, δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 150mg νάτριο ανά μερίδα. Χρησιμοποιείστε αρωματικά φυτά όπως την ρίγανη, για να γίνουν πιο νόστιμα τα φαγητά.
  3. Να ασκείστε ήπια.
  4. Nα διατηρείτε φυσιολογικό βάρος.
  5. Να τρώτε λιγότερο λίπος και αυτό να προέρχεται από το φρέσκο μη προτηγανισμένο ελαιόλαδο. Να μην καταναλώνετε, όσο είναι δυνατόν, βούτυρα, κρέμες γάλακτος, τυριά, αρνί, καρύδες, φοινικέλαιο, μαργαρίνες, υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Προτιμάτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, όπως τα αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γάλατα και γιαούρτια. Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  6. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο μερίδες ποτού την φορά, χαμηλής σχετικά περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις παραπάνω ποσότητες και μην καταναλώνετε ποτέ ποτά με περιεκτικότητα άνω του 10% σε οινόπνευμα.
  7. Πείτε όχι στην υπερβολική κατανάλωση διεγερτικών όπως ο καφές και το τσάι.
  8. Να μην αμελείτε την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον έχει κριθεί επιβαλλόμενη μετά από σοβαρή ιατρική μελέτη του οργανισμού σας, ακόμη και εάν δεν έχετε συμπτώματα.
  9. Να μην αμελείτε την τήρηση των εξατομικευμένων ιατρικών οδηγιών, που διαμορφώνονται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση στο ιατρείο.
 

Nα μην αμελείτε την τακτική ιατρική προληπτική παθολογική εξέταση που στην περίπτωσή σας πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.

Yπέρταση: Πιεσόμετρα και αξιοπιστία

Αν έχετε υπέρταση, ο γιατρός ίσως σας έχει συμβουλεύσει να μην αγοράσετε πιεσόμετρο για το σπίτι, γιατί κινδυνεύετε να κάνετε λάθος μετρήσεις. Ο φαρμακοποιός σας, από την άλλη, μπορεί να έχει αντίθετη γνώμη κι εσείς να μην ξέρετε ποιον να πιστέψετε.

Η μέτρηση πίεσης στο σπίτι με τα κλασικά πιεσόμετρα με ακουστικά είναι αναξιόπιστη στα χέρια ερασιτεχνών. Τα πιεσόμετρα, όμως, έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να υπάρχουν καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου που να είναι αρκετά αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει χωρίς λάθη το πιεσόμετρο είναι να επιλέξετε το σωστό νούμερο, δηλαδή το πιεσόμετρο να έχει κατασκευαστεί για τη δική σας περιφέρεια αριστερού μπράτσου.

Επιλέξτε τα σωστά πιεσόμετρα μπράτσου

Για να επιλέξετε το σωστό πιεσόμετρο, μετρήστε την περιφέρεια αυτή με κοινή μεζούρα. Στη συνέχεια, ελέγξτε στο πιεσόμετρο που ετοιμάζεστε να αγοράσετε τις πληροφορίες στο κουτί ή στο φύλλο οδηγιών για να δείτε αν ταιριάζει με την περιφέρεια του αριστερού σας μπράτσου. Αν χάσετε ή πάρετε κιλά, η περιφέρεια μπράτσου σας ενδέχεται να μεταβληθεί και το πιεσόμετρο που έχετε αγοράσει να μην είναι κατάλληλο για σας.

Για να είναι αξιόπιστα τα πιεσόμετρα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Είναι σημαντικό να μην αγοράζετε πιεσόμετρα από κοινά ή αμφιβόλου ποιότητας καταστήματα. Κάθε χρόνο, στην ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, πρέπει να προσκομίζονται τα οικιακά ηλεκτρονικά πιεσόμετρα για να συγκρίνονται οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που καταγράφεται από το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό επαγγελματικό υδραργυρικό πιεσόμετρο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα ενδέχεται ξαφνικά να χάσουν μέρος της αξιοπιστίας τους και να χρειάζονται εκτάκτως ειδική ρύθμιση, ακόμη και στις περιπτώσεις που ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή.

Μέτρηση πίεσης στο σπίτι

Η μέτρηση πίεσης στο σπίτι είναι σημαντική σε συμπληρωματική βάση, γιατί παρόλο που τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα δεν έχουν την απόλυτη ακρίβεια των ειδικών μετρήσεων με επαγγελματικά υδραργυρικά πιεσόμετρα που γίνονται στο ιατρείο, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες. Οι πληροφορίες από τη μέτρηση πίεσης στο σπίτι μελετούνται ιατρικώς σε συνδυασμό με τη μέτρηση στο ιατρείο, έτσι ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τόσο οι πιέσεις με τις οποίες δουλεύει ο οργανισμός σας στον φυσικό του χώρο, όσο και το είδος της άριστης εξατομικευμένης αγωγής. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αμελείτε να προσκομίζετε στο γιατρό και τις δικές σας μετρήσεις, που κάνετε στο σπίτι.

Yπέρταση: Υπέρταση και άσκηση

Η άσκηση συντελεί στην σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός υπέρταση και άσκηση, ωστόσο, επιβάλει κάποιους κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης οι υπερτασικοί πρέπει απαραιτήτως να κάνουν σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης.

Η αρτηριακή πίεση πρέπει να έχει ρυθμιστεί σε ικανοποιητικά επίπεδα πριν την εγγραφή σε γυμναστήρια. Οι υπερτασικοί που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να εντάσσονται βαθμιαία και όχι απότομα σε συστηματικά προγράμματα άσκησης. Συνιστάται σταδιακή και όχι απότομη αύξηση της έντασης του προγράμματος, εφαρμογή ασκήσεων stretching στο πρόγραμμα και σταδίων προθέρμανσης και αποθεραπείας πριν και μετά το κύριο πρόγραμμα άσκησης, αποφυγή επίπονης άσκησης.

Οι ισοτονικές ασκήσεις π. χ. κολύμβηση είναι καλύτερες από τις ισομετρικές π.χ. άρση βαρών, οι οποίες στον υπερτασικό καλό είναι να αποφεύγονται διότι αυξάνουν την πίεση. Ασκηση δεν σημαίνει απαραίτητα οργανωμένη σε γυμναστήριο άσκηση. Μισή ώρα καθημερινό γρήγορο περπάτημα ημερησίως, πολλές φορές είναι επαρκές.

Yπέρταση: Υπέρταση και διαβήτης

Η ιδανική πίεση – τόσο η διαστολική όσο και η συστολική – δεν είναι ίδια σε όλα τα άτομα. Αντιθέτως, η ιατρική σήμερα θέτει διαφορετικούς στόχους ιδανικών πιέσεων από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην προβαίνετε μόνοι σας εκτιμήσεις και αξιολογήσεις των μετρήσεων στο σπίτι ή στα φαρμακεία, με βάση κάποια γενικά όρια που έχετε διαβάσει ή καθορίζει ο φαρμακοποιός σας.

Ο οργανισμός του διαβητικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή που προκαλεί βλάβες στα νεφρά, στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα αγγεία. Σύμφωνα με ιατρικές επιστημονικές μελέτες οι αμυντικές εφεδρείες και αντιστάσεις των παραπάνω οργάνων κινητοποιούνται ικανοποιητικά στους διαβητικούς, αν η πίεση τους βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τους μη διαβητικούς. Κάτι που είναι ανεξάρτητο από την ύπαρξη ή μη ικανοποιητικής ρύθμισης του διαβήτη.

Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχει ήδη εγκατεστημένη βλάβη και ανεπάρκεια κάποιου από τα όργανα που προαναφέρονται λόγω κακής ρύθμισης, τα μέγιστα όρια στόχοι ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο χαμηλά ανάλογα με το είδος της βλάβης. Έτσι μία μέση τιμή αρτηριακών πιέσεων 130 – 85 Ηg, είναι υπέρταση σήμερα για την Ιατρική Επιστήμη και αντιμετωπίζεται επιθετικά στην περίπτωση του διαβητικού.

Υπέρταση: Πρόληψη θεραπεία και συμπτώματα

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία για την πρόληψη της υπέρτασης, αλλά και τη θεραπεία είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Είναι απαραίτητο ο υπερτασικός να χάσει βάρος αν είναι υπέρβαρος. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει επίσης να ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, να ασκούνται, να μετριάσουν την χρήση αλκοόλ, να μην καπνίζουν και να μην πίνουν πάνω από ένα καφέ το 24ωρο.

Ο υπερτασικός, εάν χρειαστεί, θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις διερεύνησης της πίεσης ή θα πάρει φάρμακο για τη θεραπεία της υπέρτασης. Χωρίς την ενδεικνυόμενη αγωγή, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως, στυτική δυσλειτουργία, ανευρύσματα, αποφρακτική αγγειοπάθεια. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει υψηλή χοληστερόλη(«χοληστερίνη») αίματος, καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ, πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγωγή που λαμβάνουν ενδέχεται να τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω αντοχής στην λαμβανόμενη θεραπεία. Μπορεί επίσης να τΗ αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί επίσης λόγω ηλικίας λόγω ηλικίας και συνοδών παθήσεων να τροποποιηθεί το είδος και η δοσολογία των φαρμάκων.

Υπέρταση και συμπτώματα

Η υπέρταση συχνά δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που εμφανίζονται πονοκέφαλος, μουδιάσματα, εμετοί, κακουχία, αίσθημα ταχυκαρδίας και ζάλη. Η υπέρταση, ωστόσο, ακόμη και εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα προκαλεί προοδευτικώς βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα.

Ένα σύνηθες σφάλμα, που κάνει ο υπερτασικός, εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, είναι να μην συμμορφώνεται με τις ενδεικνυόμενες ιατρικές οδηγίες. Η υπέρταση όμως είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί πολλές φορές μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση σε σημαντικούς κινδύνους.

Υπέρταση και πρόληψη

Η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική. Όχι μόνο να ανιχνευτεί πρώιμα η υπέρταση σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και για να καθορισθούν τα επίπεδα των πιέσεων που πρέπει να έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας του.

Κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, εξάλλου, εντοπίζονται τα άτομα που λόγω κακής κληρονομικότητας ή κλινικών ευρημάτων, ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση. Πολλά από τα άτομα αυτά θα επωφεληθούν αν ακολουθήσουν από προγράμματα πρόληψης της υπέρτασης.