«Υπήρχαν ενδείξεις ότι θα υπάρξει επιδημία από τον προηγούμενο Νοέμβριο»

10-04-2020

Τι αναφέρει για τον κορονοϊό ο καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Γιώργος Τσώκος

«Υπήρχαν ενδείξεις αρκετά νωρίς ότι θα υπάρξει μια επιδημία ακόμη και τον προηγούμενο Νοέμβριο», δήλωσε στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ, ο καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Γιώργος Τσώκος.

«Πολλές υγειονομικές υπηρεσίες και κρατικές υπηρεσίες άργησαν να δραστηριοποιηθούν και αυτό ίσως δυσκόλεψε την κατάσταση. Ο νέος κορονοιός είναι λίγο διαφορετικός από τον SARS και τ ον MERS και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ότι είναι πολύ πιο επιθετικός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσώκο «μεταδίδεται πολύ περισσότερο από τους 2 παλαιότερους κορονοιούς, μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν έχουν κλινικά συμπτώματα και επίσης ο ίδιος ο ιός δομικά έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον κάνουν πιο επιθετικό, πιο «έξυπνο και πιο ικανό» να ξεφεύγει από το ανοσολογικό σύστημα πολλών ανθρώπων».

Προσπάθειες για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων

«Αν καταλάβουμε τη μοριακή βιολογία και τους μηχανισμούς με τους οποίους κάνει τη βλάβη στα επιθηλιακά κύτταρα, κυρίως στο αναπνευστικό αλλά και στα άλλα, θα μπορούμε να έχουμε έξυπνα φάρμακα για να τον καταπολεμήσουμε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο συγχρωτισμός και είναι πολύ σημαντική η κοινωνική απόσταση. Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να αναστείλουμε τη σύνδεση του ιού πάνω στα κύτταρα, ένα από τους τρόπους που προωθείται γρήγορα και στην Αμερική είναι η οροθεραπεία. Να πάρει δηλαδή κανείς ορό από ανθρώπους που νόσησαν από τον ιό και να τον δώσει σε κάποιον που τώρα έχει συμπτώματα κορονοιού».

Όπως επισημαίνει «Από εκεί και πέρα αρχίζει μια διαδικασία, ο ιός μπαίνει μέσα στο κύτταρο και εκεί εκμεταλλεύεται το κύτταρο. (…) Γενικά όταν θα μπει μέσα ο ιός υπάρχουν πολλοί τρόποι να επέμβει κανείς όπως πχ με τα αντιικά φάρμακα. Δυστυχώς αυτά τα αντιικά φάρμακα σε πρόωρες μελέτες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Υπάρχουν βέβαια άλλα αντιικά φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την πολυμεράση του ιού.

Υπάρχουν πολλές προσπάθειες από πάρα πολλές εταιρείες τουλάχιστον στην Αμερική που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τόσο τον ιό όσο και την βλάβη που κάνει. Από αυτές τις προσπάθειες παραμένει να αποδειχθεί ποια θα είναι αποτελεσματική. Είναι πιθανό η θεραπεία των ασθενών να είναι πολυεπίπεδη.

Δεν θα είναι ένα φάρμακο για όλους. Υπάρχει ελπίδα με τα εμβόλια, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος παρότι κάποιες εταιρείες ήδη τα τεστάρουν σε ανθρώπους», καταλήγει ο κ. Τσωκος.