Ύπνος: Οι 3 τροφές που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε

21-07-2017

Κάτι το άγχος και οι έγνοιες, κάτι οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής, πολλοί από έχουν πρόβλημα με τον ύπνο και δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Σίγουρα, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Οι ειδικοί κατά καιρούς έχουν καταδείξει ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να τρώμε πριν κοιμηθούμε εάν θέλουμε έναν σωστό και ποιοτικό ύπνο.

Ποιες είναι τρεις από αυτές;

1. Παγωτό:
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο σας. Γενικά, οι λιπαρές τροφές πρέπει να καταναλώνονται το πρωί ή τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε. Η ζάχαρη οδηγεί σε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να σας ξυπνήσει. Αν θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι πριν τον ύπνο, προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως ένα βραστό αυγό ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

2. Ζυμαρικά:
Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά πριν τον ύπνο είχαν δυσκολία να κοιμηθούν και ο ύπνος τους είχε μικρότερη διάρκεια σε σχέση με όσους έτρωγαν ρύζι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Το καστανό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά και σταθερά το σάκχαρο στο αίμα.

3. Τυρί:
Τα τυριά υψηλής ωρίμανσης είναι πλούσια σε τυραμίνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί στον εγκέφαλο απελευθέρωση διεγερτικών ουσιών που καθυστερούν τη χαλάρωση. Αν θέλετε να φάτε τυρί πριν τον ύπνο, προτιμήστε ανθότυρο ή cottage που δεν έχουν τυραμίνη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Γιατί όσο μεγαλώνουμε κοιμόμαστε λιγότερο;
Ύπνος: Αυτό είναι το μυστικό για έναν καλό ύπνο