Ύπνος: 5 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα

γυναίκα που είναι ξαπλωμένη και δεν μπορεί να την πάρει ύπνος
05-10-2021

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό να λειτουργούν σωστά. Βέβαια, το άγχος και οι υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε όπως κι όσο πρέπει.

Ο αδιάκοπος ύπνος, που διαρκεί τουλάχιστον οκτώ ώρες καθημερινά, βελτιώνει την διάθεση και συμβάλλει στην διατήρηση της πνευματικής και σωματικής υγείας του οργανισμού.

Όταν όμως δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε ύπνο, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος απώλειας μνήμης και πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

5 τρόποι για να είναι καλύτερος ο ύπνος σας

  • Πιείτε ζεστό γάλα με λίγο μέλι. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο, το μυστικό που κάνει αυτή την σπιτική συνταγή αποτελεσματική είναι ο συνδυασμός τρυπτοφάνης, που βρίσκεται στο γάλα και υδατανθράκων, που βρίσκονται στο μέλι. Η τρυπτοφάνη είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό. Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, συμβάλλοντας στην παραγωγή σεροτονίνης. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στη μετάδοση της ορμόνης στον εγκέφαλό με γρήγορο τρόπο
  • Περιορίστε την έκθεση σε μπλε φως. Ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets, φορητοί υπολογιστές) εκπέμπουν μπλε φως σε ποσότητες που δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τον αμφιβληστροειδή. αλλά και για τον εγκέφαλο. Όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Vision», το μπλε φως επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αϋπνίας και κατάθλιψης.
  • Το άγχος είναι ο πιο συχνός λόγος που μένετε ξάγρυπνοι το βράδυ. Διαχειριστείτε το με ορισμένες τεχνικές και ασκήσεις διαλογισμού.
  • Κάντε ένα ζεστό αφρόλουτρο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο διαφορετικά θα νιώσετε μετά από αυτό το πολύ απλό κόλπο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Physiological Anthropology», όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθούν, αποκοιμήθηκαν ταχύτερα και ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα ύπνου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν μπάνιο.
  • Αυξήστε στην πρόσληψη μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, είτε με συμπληρώματα διατροφής, είτε με τροφές όπως είναι οι μπανάνες, η βρώμη, ο ανανάς, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και τα βύσσινα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Τα οφέλη του το μεσημέρι ανάλογα με τη διάρκειά του