Ύπνος: Δείχνει αν η σχέση σας είναι ευτυχισμένη ή όχι

26-12-2016
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνειδητοποιήσει και να διακρίνει κανείς εάν η σχέση του είναι ευτυχισμένη ή όχι. Τωρα, επιστήμονες επισημαίνουν άλλον έναν. Τον ύπνο.
 
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία πήραν συνεντεύξεις από 698 Αμερικανούς ηλικίας από 35 έως 86 ετών που είτε ήταν παντρεμένοι είτε ήταν σε σοβαρή σχέση και συζούσαν με τον σύντροφο τους.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που ονομάζεται ανταποκρισιμότητα (responsiveness) και περιγράφει κατά πόσο νιώθει κάποιος ότι ο σύντροφός του τον νοιάζεται, τον καταλαβαίνει και τον σέβεται.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων και παράλληλα ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν κατά την τελευταία εβδομάδα εκδήλωσαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Society for Personality and Social Psychology, έδειξαν πως όσοι ήταν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι στη σχέση τους κοιμόντουσαν και καλύτερα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν κάποιος νιώθει ότι ο σύντροφος δεν δείχνει την επιθυμητή εκτίμηση τότε είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει προβλήματα ύπνου.
 
Αυτά τα ευρήματα φυσικά δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους επιστήμονες οι οποίοι γνώριζαν ήδη πως ο καλός ύπνος προϋποθέτει να νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι. Η βασικότερη πηγή αυτών των συναισθημάτων είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι και κυρίως ο άνθρωπος που κοιμάται στο πλάι μας κάθε βράδυ.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: