Ύπνος: Ένα ποτό ή ένα ποτήρι γάλα βοηθάει περισσότερο;

ύπνος
15-05-2024
Ο ύπνος δεν είναι για όλους εύκολη υπόθεση. Ορισμένοι έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να κοιμηθούν γρήγορα και εύκολα. Πολλοί πίνουν ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Τι βοηθάει περισσότερο άραγε; Η επιστήμη απαντά.

Ο καθηγητής Kevin Morgan, επίτιμος καθηγητής Ψυχολογίας, ανέλυσε στο BBC Two το τι λειτουργεί και τι όχι…

Ο ύπνος στο… ποτήρι

Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε ένα ποτό το βράδυ και υπάρχει κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι το αλκοόλ μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Το αλκοόλ δεν μας χαλαρώνει απλά, αλλά ενισχύει και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε υπνηλία και να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά διαρκούν λίγες ώρες μόνο και, όταν εξαφανιστούν, ο ύπνος μας θα διαταραχθεί πραγματικά.

Γάλα

Το γάλα περιέχει τη χημική ουσία τρυπτοφάνη, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μιας άλλης χημικής ουσίας που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη βοηθά στην έκκριση της μελατονίνης που προκαλεί ύπνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η λήψη τρυπτοφάνης βοηθά σταθερά τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν ή να κοιμηθούν όλη τη νύχτα.

Αφεψήματα

Υπάρχει μια σειρά από αφεψήματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή πριν από τον ύπνο. Το χαμομήλι, όπως και η βαλεριάνα, υποστηρίζεται ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε ευκολότερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία αρκετά ισχυρά που να αποδεικνύουν ότι κάποιο από αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα ύπνου.

Σε ό,τι αφορά το χαμομήλι, τουλάχιστον μία δοκιμή έδειξε ότι θα μπορούσε να έχει ήπια επίδραση στον ύπνο, αλλά το χαμομήλι ελήφθη σε μορφή δισκίου και η δόση ήταν πολύ ισχυρότερη από αυτήν που περιέχεται σε μία κούπα του τσαγιού.

Για τη βαλεριάνα, έχουν γίνει πολλές δοκιμές, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πειστικές αποδείξεις ότι λειτουργεί.

Τι είναι πιο αποτελεσματικό;

Ένα πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε, είναι να έχουμε μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο: να κάνουμε τα ίδια πράγματα την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Εάν αυτή η ρουτίνα περιλαμβάνει ένα ποτό, σε οποιαδήποτε μορφή, τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε και θα μπορούσε να είναι ευεργετικό. Το να είσαι καλά ενυδατωμένος βοηθά επίσης. Γι’ αυτό, ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό ως βραδινό ποτό με οποιοδήποτε άλλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Η έλλειψη στα παιδικά χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης αργότερα