Ύπνος: Γιατί δεν κοιμόμαστε καλά σε ξένο μέρος;

26-12-2016
Θα το έχουμε παρατηρήσει όλοι σίγουρα. Όταν πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο για διακοπές την πρώτη βραδιά δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Κυρίως επειδή είμαστε σε ένα άγνωστο μέρος που δεν το έχουμε ακόμα συνηθίσει. Το ίδιο παθαίνουμε για παράδειγμα αν φιλοξενηθούμε σε ένα άλλο σπίτι ή τις πρώτες νύχτες αφού έχουμε μετακομίσει. Γιατί ομως; Ιάπωνες επιστήμονες μας δίνουν την απάντηση.
 
Ο Ιάπωνας ερευνητής Masako Tamaki και η επιστημονική του ομάδα ονομάζουν αυτό το φαινόμενο «σύμπτωμα-της-πρώτης-νύχτας».
Λένε, ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο ανήσυχος ύπνος οφείλεται στο γεγονός ότι το μισό μέρος του εγκεφάλου μας παραμένει σε επαγρύπνηση για κάποιον κίνδυνο όταν δεν ξέρουμε καλά το περιβάλλον στο οποίο κοιμόμαστε.
 
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου μας παραμένει πολύ πιο ενεργό κατά την διάρκεια της πρώτης νύχτας του ύπνου. Και το κάνει για έναν απλό λόγο που έρχεται από τα βάθη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους: για να μας κρατήσει ζωντανούς σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.
Όπως τονίζει ο Δρ. Tamaki «αυτός ο μισός ύπνος είναι μία δεικλίδα ασφαλείας για να παρακολουθεί ο εγκέφαλός μας άγνωστες και ανεπιθύμητες δραστηριότητες». 
 
Οι ειδικοί λένε πως αυτή η λειτουργία μοιάζει αρκετά με αυτή που συναντάμε στα θαλάσσια θηλαστικά και στα πουλιά, τα οποία έχουν έναν τέτοιο ύπνο του μισού ημισφαιρίου του εγκεφάλου τους. Στις φάλαινες και τα δελφίνια, ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους μπαίνει σε υπολειτουργία κατά την διάρκεια του ύπνου, την ίδια στιγμή που το άλλο ημισφαίριο παραμένει δραστήριο. 
Αυτό τους επιτρέπει να κοιμούνται ενώ παράλληλα να μπορούν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πάρουν αέρα. Τα πουλιά κάνουν το ίδιο στις μεγάλες αποδημίες, ώστε να μπορούν να κοιμούνται και να ταξιδεύουν την ίδια στιγμή. 
 
Μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να μην παρουσιάζει τις ίδιες δυνατότητες ασύμμετρης λειτουργίας. Τα ευρήματα αυτά όμως δείχνουν πως έχουμε αυτή την δυνατότητα σε ένα μικρότερο βαθμό. Το φαινόμενο της «πρώτης νύχτας» είναι γνωστό στους επιστήμονες που παρακολουθούν και μελετούν τον ανθρώπινο ύπνο, καθώς στα περισσότερα πειράματά τους δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τα ευρήματα αυτής της πρώτης φοράς. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο μειώνεται κατά την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα ύπνου στο συγκεκριμένο σημείο, μέχρι να ατονίσει εντελώς.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: