Ύπνος: Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε οπωσδήποτε το μεσημέρι

άνδρας που τον έχει πάρει ο ύπνος και κοιμάται σε άσπρα σεντόνια
03-03-2021

Μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να τον απολαύσουμε αλλά τελικά ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι τόσο ασήμαντος όσο δείχνει. Αυτό προέκυψε από μια νέα έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων.

Ο μεσημεριανός ύπνος και τα οφέλη του

Οι άνθρωποι που κοιμούνται μια ωρίτσα τα μεσημέρια, τονώνουν τον εγκέφαλό τους. Έχουν καλύτερη μνήμη και πιο καθαρή σκέψη, σαν να είναι έως πέντε χρόνια νεότεροι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου. Αρκεί αυτός να μην διαρκεί υπερβολικά λίγο ούτε υπερβολικά πολύ.

Η έρευνα

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής Τζουνσίν Λι του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society),
μελέτησαν περίπου 3.000 άτομα άνω των 65 ετών, από τους οποίους το 60% κοιμούνταν συχνά μετά το φαγητό από μισή έως μιάμιση ώρα

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα νοητικά τεστ. Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν περίπου μια ώρα μετά το φαγητό, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου τη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου.
Επίσης όσοι κοιμούνταν μια ώρα, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ σε σχέση με όσους κοιμούνταν λιγότερο ή περισσότερο από μια ώρα.

Όσοι κοιμούνταν καθόλου ή ελάχιστα, καθώς και όσοι κοιμούνταν επί ώρες, είχαν στην τρίτη ηλικία έως έξι φορές μεγαλύτερη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους σε σχέση με όσους έπαιρναν έναν τακτικά έναν μεσημεριανό ύπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Τι πρέπει να κάνεις για να κοιμηθείς καλά