Ύπνος: Η έλλειψη του δεν προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης

26-12-2016
Είναι τελικά η αϋπνία υπεύθυνη για τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης; Όχι λένε σήμερα Καναδοί επιστήμονες οι οποίοι βρήκαν ως, εκτός κι αν κάποιος παίρνει συχνά υπνωτικά χάπια, η αϋπνία δεν αυξάνει την χοληστερόλη.
 
Ερευνητές από το Νοσοκομείο St Michael’s στο Τορόντο του Καναδά έκαναν έρευνα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της στην ιατρική επιθεώρηση Sleep
 
Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Νικόλαος Βοζώρης και η ομάδα του, μεταξύ όσων έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δεν διαφέρει το ποσοστό εκείνων που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά.
Εξαίρεση υπάρχει σε όσους παίρνουν υπνωτικά χάπια οι οποίοι έχουν 118% υψηλότερο κίνδυνο υψηλής LDL («κακής») χοληστερόλης. 
 
Όπως δήλωσε ο Δρ. Βοζώρης «με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της χρήσης υπνωτικών χαπιών τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα αυτό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, αναλύοντας τις επιπτώσεις κάθε ξεχωριστής κατηγορίας υπνωτικών φαρμάκων. Τα χάπια αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εθισμό, για υπερδοσολογία, τροχαία, πτώσεις κ.α.».
 
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Δρ Βοζώρη που είχε δημοσιευθεί το 2014 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry, είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αϋπνία και στην υψηλή αρτηριακή πίεση. 
 
Προηγούμενη μελέτη με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο Ένριν Χάνλον του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο Sleep, επιβεβαίωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού (συχνά κακής ποιότητας) και σε αύξηση του βάρους. 
 
Η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου ανοίγει τη όρεξη κυρίως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Όπως εξηγούν οι ερευνητές η έλλειψη ύπνου τονώνει την αίσθηση ηδονής και απόλαυσης που παίρνει κανείς όταν τρώει – με συνέπεια να θέλει να φάει παραπάνω.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: