Ύπνος: Μας βοηθά να ανακαλούμε αναμνήσεις

26-12-2016
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ο ύπνος μας ξεκουράζει και πως κάνει καλό στην υγεία. Σήμερα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων, μας δείχνει πως ο ύπνος βοηθά τη μνήμη αφού μας κάνει και ανακαλούμε πιο εύκολα αναμνήσεις.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter στη Βρετανία ζήτησαν από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λέξεις που τους είχαν ειπωθεί είτε πριν από τον βραδινό τους ύπνο είτε έπειτα από 12 ώρες χωρίς καθόλου ύπνο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cortex, έδειξαν πως ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών.
Με λίγα λόγια, όσοι είχαν κοιμηθεί θυμήθηκαν πολύ ευκολότερα τις λέξεις σε σχέση με τους άλλους που είχαν μείνει άυπνοι.
 
Όπως είπε στον Guardian ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Νίκολας Ντάμεϊ «ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητές μας να θυμηθούμε ξεχασμένες πληροφορίες. Το γεγονός ότι η μνήμη ενισχύεται μετά τον ύπνο ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάποιες αναμνήσεις ανακαλούνται στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι, στη διάρκεια του ύπνου μας, αξιολογούμε πληροφορίες που κρίνουμε ως σημαντικές».
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος καθιστά περισσότερο προσβάσιμες τις αναμνήσεις και ενισχύει την ανθρώπινη ικανότητα ανάκλησής τους.
 
Ο Δρ. Ντάμεϊ τονίζει πως πρέπει να κάνουν κι άλλες έρευνες για να εξακριβώσουν πως ακριβώς λειτουργεί ο ύπνος στην διαδικασία της ανάμνησης. Λέει όμως πως η ενίσχυση της μνήμης προέρχεται από τον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκληση αναμνήσεων. 
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: