Ύπνος: Οι νέοι γονείς δεν κοιμούνται αρκετά για 6 χρόνια

27-02-2019

Όλοι γνωρίζουν πως όταν κανείς αποκτά μωρό αποχαιρετά τον ύπνο. Το μωρό ξυπνά μέσα στη νύχτα και θέλει τάϊσμα και άλλαγμα. Δεν είναι όμως μόνο οι πρώτοι μήνες. Κι όταν το παιδί μεγαλώσει λίγο είναι αρκετά συχνά που οι γονείς πρέπει να ξενυχτίσουν δίπλα του. Δόντια, πυρετός, ιώσεις… Μέα έρευνα Βρετανών και Γερμανών επιστημόνων δείχνει πως  αυτή η διαταραχή του ύπνου φθάνει στο αποκορύφωμά της τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι χρόνια.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Βρετανία μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 4.659 νέων γονιών, οι οποίοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από μηδέν έως δέκα τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους πριν και μετά το παιδί (πρώτο, δεύτερο ή τρίτο).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα ύπνου “Sleep”.
Ο επικεφαλής της μελέτης Σακάρι Λέμολα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως… κατά μέσο όρο, το πρώτο τρίμηνο μετά τη γέννηση του μωρού οι μητέρες κοιμούνται μια ώρα λιγότερο από ό,τι πριν αποκτήσουν παιδί, ενώ οι πατέρες 15 λεπτά λιγότερο. Μέσα στο πρώτο έτος, η απώλεια του ύπνου για μια γυναίκα είναι περίπου 40 λεπτά κάθε βράδυ.

Έξι χρόνια αργότερα, οι μαμάδες κοιμούνται 20 λεπτά λιγότερα, ενώ οι μπαμπάδες συνεχίζουν να κοιμούνται 15 λεπτά λιγότερο, με άλλα λόγια η κατάσταση έχει βελτιωθεί για τις γυναίκες, αλλά και οι δύο γονείς δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα ύπνου προτού κάνουν παιδί.

Αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί πια το παιδί να μην κλαίει μέσα στη νύχτα όσο μεγαλώνει, όμως δεν παύει να ξυπνά βραδιάτικα, να αρρωσταίνει, να έχει εφιάλτες και γενικώς να έχει ανάγκες που κρατούν ξύπνιους τους γονείς. Η μείωση του ύπνου είναι πιο αισθητή στο ζευγάρι που αποκτά το πρώτο του παιδί.

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο ανέφεραν μια μείωση της ποιότητας και ικανοποίησής τους από τον ύπνο τους της τάξης των 1,7 μονάδων μετά το πρώτο παιδί (στην κλίμακα 0-10), ενώ μετά το δεύτερο και τρίτο παιδί η μείωση ήταν μικρότερη, περίπου μία μονάδα.

«Οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν περισσότερη διαταραχή του ύπνου τους από ό,τι οι άνδρες μετά τη γέννηση του παιδιού, κάτι που οφείλεται στο ότι οι μητέρες έχουν πιο συχνά τη βασική φροντίδα του παιδιού», ανέφερε ο δρ Λέμολα.

Το ύψος του εισοδήματος των γονιών και άλλοι ψυχολογικοί ή κοινωνικοί παράγοντες δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και να προστατεύουν τον ύπνο των νέων γονιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: 3 τρόποι με τους οποίους κάνει καλό στη σχέση μας