Ύπνος: Οι παντρεμένοι κοιμούνται καλύτερα από τους ελεύθερους

26-12-2016
Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική μας υγεία. Μας ξεκουράζει, μας ανανεώνει και μας βοηθά να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Ο καλός και σωστός ύπνος όμως δεν είναι πάντα εύκολο πράγμα για να το πετύχει κανείς. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι παντρεμένοι κοιμούνται καλύτερα από τους ανύπαντρους.
 
Ερευνητές από Center for Disease Control and Prevention στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν σχετικές έρευνες και διαπίστωσαν πως οι παντρεμένοι κοιμούνται καλύτερα από τους ανύπαντρους, τους χήρους ή τους χωρισμένους.
Μάλιστα, το 67% των παντρεμένων δήλωσαν ότι κοιμούνται καλά επί επτά ώρες κάθε βράδυ. Δηλαδή όσες ώρες συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου και η Ένωση για την Έρευνα του Ύπνου.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Shalini Paruthi, από το κέντρο ύπνου του νοσοκομείου St. Luke’s Hospital, στο Σαιντ Λούις στο Μιζούρι είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας για τον ύπνο δεν την εκπλήσσουν και επιβεβαίωσε τις ευεργετικές ιδιότητες του γάμου στο ύπνο.
Υποστήριξε ακόμα πως τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν στην πλειοψηφία τους καλύτερο ύπνο από τους ελεύθερους και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
 
Ο κύριος λόγος είναι, σύμφωνα με την Paruthi, η συντροφικότητα. Όταν κάποιος έχει σύντροφο, αν ροχαλίζει θα του το επισημάνει για να αναζητήσει την βοήθεια ειδικού, όταν ένας παντρεμένος έχει θέματα ύπνου ή προβλήματα που τον εμποδίζουν να κοιμηθεί καλά, υπάρχει ο σύντροφός του που μπορεί να συζητήσει μαζί του.
 
Όπως τόνισε η ίδια «Ο σύντροφος βοηθά να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον πριν τον ύπνο, ενθαρρύνει και δίνει κουράγιο για τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και στον ύπνο συμβαίνει ό,τι και σε πολλές αρρώστιες (καρκίνο, διαβήτη), που έρευνες στο παρελθόν έχουν καταδείξει ότι όσοι είναι παντρεμένοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα ίασης, σε σύγκριση με όσους είναι μόνοι».
 
«Όποιος έχει καλύτερο ύπνο τα βράδια, περνάει καλύτερα τις ημέρες του», δήλωσε η δόκτωρ Paruthi και συμβούλευσε όσους δεν κοιμούνται καλά να υιοθετήσουν μια σειρά συνηθειών, όπως να κοιμούνται και να ξυπνούν κάθε μέρα την ίδια ώρα, να έχουν σκοτεινό δωμάτιο με θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστή, ούτε πολύ ψυχρή, να μην έχουν στο δωμάτιό τους ανοιχτές συσκευές, όπως τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα, εξαιτίας του φωτός που αυτά εκπέμπουν.
 
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης πως όσοι ζουν στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι παχύσαρκοι, κοιμούνται λιγότερο. Οι ειδικοί λοιπόν συμπεραίνουν πως η παχυσαρκία και άλλες ασθένειες έχουν άμεση σχέση με τον ύπνο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: