Ύπνος: Πως επηρεάζεται από την γυμναστική

26-12-2016
Μέχρι σήμερα υπήρχε η αντίληψη πως η γυμναστική μας βοηθάει να έχουμε κι έναν σωστό ύπνο. Νέα έρευνα Ελβετών επιστημόνων όμως δείχνει πως ο ύπνος βελτιώνεται ακριβώς εξαιτίας αυτής της πεποίθησης και όχι εξαιτίας της ίδιας της άσκησης.
 
Ερενητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν 862 φοιτητές οι οποίοι κατέγραφαν καθημερινά πόσο γυμνάζονταν, πόσο καλή φυσική κατάσταση πίστευαν ότι είχαν (τη βαθμολόγησαν σε μια κλίμακα από 1 έως 10) και πόσο καλά πίστευαν ότι κοιμούνται το βράδυ (σε μια κλίμακα από 1 έως 8). 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής, έδειξαν πως το 16% των φοιτητών που είπαν ότι δεν είχαν και πολύ καλή φυσική κατάσταση, ανήκαν στην ομάδα όσων γυμνάζονταν περισσότερο απ’ όλους. Δηλαδή, ήταν πολύ πιο γυμνασμένοι από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους, αλλά δεν πίστευαν ότι γυμνάζονται αρκετά.
 
Οι ίδιοι φοιτητές είχαν επίσης την τάση να λένε ότι δεν κοιμούνται καλά το βράδυ. Αν όμως ο ύπνος βελτιωνόταν από τη γυμναστική, θα δήλωναν ότι κοιμούνται τέλεια. 
 
Όταν οι ειδικοί ανέλυσαν όλες τις απαντήσεις, δεν μπόρεσαν να βρουν καμία συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα και τη διάρκεια της προπόνησης και τον ύπνο.
Βέβαια, ο ύπνος επηρεαζόταν πάρα πολύ από το αν οι φοιτητές πίστευαν πως είναι αρκετά γυμνασμένοι ή όχι: όσοι φοιτητές πίστευαν ότι η φυσική τους κατάσταση είναι άριστη, δήλωσαν ότι κοιμούνται περίφημα. Οσοι δεν πίστευαν ότι είναι γυμνασμένοι, δεν κοιμόντουσαν. Και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το τι συνέβαινε στ’ αλήθεια! 
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρκους Γκέρμπερ αυτό σημαίνει πως όσον αφορά στην γυμναστική και τον ύπνο τουλάχιστον «το τι πιστεύει κανείς είναι πιο σημαντικό από το τι κάνει».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: