Ο ύπνος επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας μας και της καθημερινότητας μας. Φυσικά… και την ενέργεια μας. Ερευνητές διαπίστωσαν τώρα πως όσοι πηγαίνουν για ύπνο γύρω στις 9 το βράδυ καταγράφουν περίπου 30 λεπτά περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά, σε σχέση με όσους μένουν ξύπνιοι μέχρι τη μια το πρωι.
Το να καθυστερεί κάποιος να κοιμηθεί το βράδυ, έστω και κατά λίγες ώρες, μπορεί να εμποδίσει την προπόνηση της επόμενης μέρας.
Ύπνος και ενέργεια
Όσοι κοιμούνται στις 9 μ.μ. κάνουν σχεδόν 15 επιπλέον λεπτά άσκησης σε σύγκριση με όσους κοιμούνται στις 11 μ.μ., διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Τόσο ο ύπνος όσο και η σωματική δραστηριότητα, είναι κρίσιμα για την υγεία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως πόσο στενά συνδεδεμένα είναι στην καθημερινή ζωή», δήλωσε η ερευνήτρια Elise Facer-Childs, από το τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία.
Σχεδόν 20.000 άτομα φόρεσαν συσκευή καταγραφής ύπνου και δραστηριότητας στον καρπό τους για ένα χρόνο. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο γύρω στις 11 μ.μ.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ύπνος για λιγότερο χρόνο από το συνηθισμένο και το να κοιμάται κανείς νωρίτερα, συσχετιζόταν με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, σε σύγκριση με τον ύπνο για περισσότερο χρόνο ή το να καθυστερεί να κοιμηθεί.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα τυπικά ωράρια εργασίας μπορούν να επηρεάσουν το πρόγραμμα άσκησης ενός ατόμου, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Josh Leota, ερευνητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash.
Τι λένε οι ειδικοί
«Το τυπικό ωράριο 9-5 μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τη φυσική προτίμηση ύπνου των βραδινών τύπων, οδηγώντας σε κοινωνικό τζετ λαγκ, χειρότερη ποιότητα ύπνου και αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την κινητοποίηση και την ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα την επόμενη μέρα», είπε ο Leota.
Είναι σημαντικό ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν με επιτυχία τη ρουτίνα τους.
Όταν οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά εξακολουθούσαν να κοιμούνται για το συνηθισμένο χρονικό διάστημα, κατέγραφαν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Αντί να προωθούν απλώς τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα γενικά, οι εκστρατείες για την υγεία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το να πηγαίνουν οι άνθρωποι νωρίτερα για ύπνο για να προωθήσουν φυσικά έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής», είπε.
«Μια ολιστική προσέγγιση που αναγνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν αυτές οι δύο βασικές συμπεριφορές, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία», κατέληξε ο Leota.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: 3 λόγοι που αν κοιμάστε ανάσκελα κάνετε καλό στο δέρμα