Ύπνος: Πως ο ύπνος με τον σύντροφο σας μπορεί να καταστρέφει την υγεία σας

26-12-2016
Συνήθως λέμε πως η συντροφικότητα κάνει καλό στον ψυχισμό μας και κατ’ επέκταση και στην σωματική μας υγεία. Νέα έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει αυτόν τον ισχυρισμό και δείχνει πως όταν κάποιος μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό του, μπορεί να βλάψει την διάθεσή του, την καριέρα του, ακόμη και την διάθεσή του. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία διαπίστωσαν πως το 29% των ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά το βράδυ, όταν μοιράζεται το κρεβάτι με τον σύντροφο του.
Ο κακός ύπνος λοιπόν αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικών, αναπνευστικής ανεπάρκειας, αλλά και την αυτοκτονική συμπεριφορά.
 
Όπως λέει η επικεφαλής της μελέτης Νερίνα Ράμλακχαν είπε πως “σχεδόν το 1/3 των Βρετανών δηλώνει πως δεν έχει καλό βραδινό ύπνο, επειδή τους ενοχλεί ο σύντροφός τους. Κατά συνέπεια, για πολλούς είναι σαφές πως όταν κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια, έχουν πιθανότατα καλύτερο ύπνο”.
 
Δεύτερη μελέτη που έκαναν ερευνητές από το Νοσοκομειακό Πανεπιστημίο του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως όσοι δεν κοιμούνται καλά χάνουν 30% περισσότερο νερό μέσα σε διάστημα 72 ωρών μετά την έκθεση σε υπεριώδες φως. Όσοι όμως κοιμούνται λίγο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν πρόωρα. Η έλλειψη ύπνου, επίσης, είναι υπεύθυνη για την άσχημη διάθεση.
 
Ο επιστήμονας Γκάι Μίντοους, ειδικός σε θέματα ύπνου, εξηγεί πως όταν οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να συντονιστούν – από πλευράς ύπνου- στο κρεβάτι, είναι γιατί έχουν διαφορετική ρουτίνα ύπνου.
 
“Ενώ ορισμένοι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουν βιβλία, άλλοι αγαπούν να βλέπουν τηλεόραση. Ο συμβιβασμός είναι το “κλειδί” για να βρεθεί μία λύση που να βολεύει και τους δύο. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε οι ωτοασπίδες ή μάσκα ύπνου μπορούν να απομακρύνουν τον οποιονδήποτε θόρυβο», υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: