Ύπνος; Προστατεύει από το κρυολόγημα

26-12-2016
Όλοι μας χρειαζόμαστε τον ύπνο για να ξεκουραζόμαστε και να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Ο σωστός ύπνος όμως φαίνεται πως δεν μας ξεκουράζει μόνο. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος μπορεί να προστατέψει τον άνθρωπο από το κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν στοιχεία από τις μεγάλες πληθυσμιακές Αμερικανικές μελέτες NHANES, της περιόδου 2005-2012.
Εστίασαν σε ιατρικά αρχεία σχεδόν 23.000 αντρών και γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας τα 46.
Οι εθελοντές είχαν αναφέρει την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου τους, τυχόν διαταραχές ύπνου και αν είχαν εκδηλώσει κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη, όπως γρίπη, πνευμονία ή ωτίτιδα, τον περασμένο μήνα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, έδειξαν πως οι πιθανότητες κάποιος να κοιμάται πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ και να έχει νοσήσει από κοινό κρυολόγημα τον προηγούμενο μήνα είναι 28% περισσότερες σε σχέση με κάποιον που κοιμάται τακτικά περισσότερες ώρες.
Όσον αφορά σε άλλες λοιμώξεις, όπως γρίπη, πνευμονία ή λοιμώξεις του αφτιού, όσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν πάνω από 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν νοσήσει τον τελευταίο μήνα, συγκριτικά με όσους κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ. 
 
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αρικ Πραθερ, «τα άτομα που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες τόσο κοινού κρυολογήματος όσο και άλλων λοιμώξεων, συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν επτά ή περισσότερες ώρες». 
 
Αν και προς το παρόν δεν είναι κατανοητό πως η έλλειψη ύπνου ευνοεί τις λοιμώξεις, ο ερευνητής υπενθυμίζει ότι είναι ήδη γνωστό ότι τα Τ-κύτταρα του οργανισμού δεν είναι εξίσου λειτουργικά όταν ο άνθρωπος έχει έλλειψη ύπνου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: