Ύπνος: Τα παιδιά που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν με παχυσαρκία

26-12-2016
Έχουμε πει πολλές φορές πως ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγείας. Ξεκουράζει σώμα και μυαλό και παίζει καταλυτικό ρόλο στην ζωή μας. Τι σχέση όμως έχει ο ύπνος των παιδιών με την παχυσαρκία; Έλληνες επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν την απάντηση.
 
340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία της χώρας συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στα Ελληνόπουλα παραμένουν υψηλά.
Συγκεκριμένα, το 23% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και το 10% ως παχύσαρκοι.
 
Που οφείλεται όμως αυτό; Οι ερευνητές που ήταν υπεύθυνοι για το πρόγραμμα του ΕΥΖΗΝ είπαν πως η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει πολλούς παράγοντες.
Μια πρώτη απλή εξήγηση πάντως κρύβεται στον συνδυασμό των γονιδίων και του τρόπου ζωής των παιδιών.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-15, τα παιδιά που ανέφεραν χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα, μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα) και αυξημένο χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες (δηλαδή πάνω από 2 ώρες τηλεθέαση την ημέρα).
Αυτά τα παιδιά λοιπόν είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά που πληρούσαν τις διεθνείς συστάσεις για τις συνήθειες διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και ύπνου.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως, από αυτούς τους παράγοντες, ο πιο σημαντικός ήταν η μικρή διάρκεια ύπνου.
Μάλιστα, τα παιδιά που κοιμούνταν λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα είχαν έως και 20% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα σε σχέση με παιδιά που κοιμούνταν πάνω από 8 ώρες την ημέρα.
Αντιθέτως, για κάθε 1 μέρα αύξηση στην εβδομαδιαία συχνότητα ενασχόλησης με οργανωμένη σωματική δραστηριότητα, η πιθανότητα ένα παιδί να είναι παχύσαρκο φάνηκε να μειώνεται κατά 6%.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το ¼ των παιδιών της Ελλάδας δεν κοιμούνται αρκετά, υπερβαίνουν τον επιτρεπτό χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες και δεν κάνουν καμία αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου.
Άρα, είναι λογικό τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας ανεβαίνουν.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: