Ύπνος: Τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς είναι πιο αδύνατα

26-12-2016
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τον ύπνο και το πόσο σημαντικός είναι τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική μας υγεία. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά και εφήβους που είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Τώρα, νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς είναι πιο αδύνατα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας κατέγραψαν τις ώρες ύπνου και έγερσης 2.200 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 9 έως 16 ετών, και συνέκριναν με αυτά το σωματικό βάρος και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους.
Τα παιδιά που ξυπνούσαν νωρίς έμπαιναν κατά μέσον όρο για ύπνο στις 21:20 το βράδυ και ξυπνούσαν γύρω στις 7 το πρωί. Εκείνα που κοιμόντουσαν αργά πήγαναν για ύπνο στις 22:40 το βράδυ και ξυπνούσαν με δυσκολία στις 8:20 κατά μέσον όρο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Οκτωβρίου της επιθεώρησης Sleep, έδειξαν πως τα παιδιά που έμπαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν αργά, είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα.
 
Επιπλέον, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διάγουν καθιστική ζωή και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν τηλεόραση ή να ασχολούνται με τα κομπιούτερ και τα βιντεοπαιχνίδια περισσότερο απ’ όσο ορίζουν οι ισχύουσες οδηγίες (σ.σ. το όριο είναι έως το πολύ 2 ώρες την ημέρα).
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρολ Μέιχερ «η ιδιαιτερότητα αυτής της μελέτης είναι πως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων δεν υπήρχε διαφορά ως προς την συνολική διάρκεια του ύπνου, ανεξάρτητα από την ώρα που έμπαιναν για ύπνο ή που ξυπνούσαν» και προσέθεσε πως «μέχρι τώρα ξέραμε πως η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, αλλά διαπιστώνουμε ότι και το πότε θα κοιμηθεί κανείς έχει πολύ μεγάλη σημασία».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: