Ύπνος: Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

26-12-2016
Στις ημέρες μας πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ανεργία, μειωμένα έσοδα, αυξημένοι φόροι, πολλές υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορούμε να καλύψουμε. Οι ειδικοί όμως έχουν απλές, μικρές συμβουλές για το πως μπορούμε να κάνουμε τον ύπνο μας μια πιο εύκολη υπόθεση.
 
Ερευνητές από το πρόγραμμα ερευνών ύπνου Focused Minds μπόρεσαν να βγάλουν τρεις απλές συμβουλές για το πως θα κοιμόμαστε πιο εύκολα εάν έχουμε πρόβλημα αϋπνίας.
Τις έβαλαν μάλιστα σε ένα βιβλίο το οποίο είπαν One Second Ahead: Enhance Your Performance at Work with Mindfulness.
 
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα τρία μικρά και απλά καθημερινά πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερο ύπνο;
 
1. Προσέξτε τη μελατονίνη σας
Η μελατονίνη είναι μια μίξη νευροχημικών στο σώμα και τον εγκέφαλο που καθορίζει μεταξύ άλλων την ποιότητα του ύπνου μας. Όταν αυτή εκκρίνεται στον εγκέφαλο μας προκαλεί ηρεμία και χαλάρωση.
Η μελατονίνη εκκρίνεται στον εγκέφαλο μια φορά το 24ωρο με αποκορύφωση περίπου στις 2 το πρωί. Αν λοιπόν καταφέρουμε να ανακαλύψουμε τον κύκλο της μελατονίνης μπορούμε να έχουμε και καλύτερο ύπνο.
 
2. Αποφύγετε το μπλε φως
Απομακρύνεται από το δωμάτιο σας τηλεόραση, υπολογιστή, tablet, smartphone και οτιδήποτε άλλο έχει οθόνη που βγάζει μπλε φως. Αυτό καταστρέφει τον ύπνο σας.
Πως; Αυτό το μπλε φως επηρεάζει το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την έκκριση της μελατονίνης που λέγαμε νωρίτερα.
 
3. Δουλειές
Μια ώρα πριν κοιμηθείτε κάνετε δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν πολύ κίνηση. Όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων. Μπορείτε να ακούσετε μουσική, να βγάλετε το σκύλο βόλτα ή να πετάξετε τα σκουπίδια στη γωνία. Θα βρείτε πως τέτοιες απλές δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: