Ύπνος: Το χρώμα του δέρματος μας επηρεάζει το πόσο κοιμόμαστε

26-12-2016
Μπορεί να φαντάζει τραβηγμένο. Είναι όμως αλήθεια και επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο. Το χρώμα του δέρματος μας επηρεάζει το πόσο κοιμόμαστε. Αυτό έδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 6.000 άντρες και γυναίκες με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Σκοπός τους να βρουν αν και κατά πόσο το χρώμα του δέρματος επηρεάζει τον ύπνο μας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, για την οποία οι ερευνητές πήραν στοιχεία από την μελέτη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι με μαύρο χρώμα δέρματος έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια μορφή διαταραχής ύπνου σε σχέση με τους λευκούς.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι με σκούρο χρώμα δέρματος δεν κοιμούνται όσοι οι λευκοί είναι το άγχος που τους δημιουργούν κοινωνικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες.
Οι περισσότεροι είπαν πως είχαν άγχος εξ’ αιτίας της κοινωνικής διάκρισης που δέχονται κι έχουν αντίκτυπο και στην επαγγελματική τους ζωή αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση.
 
Όπως βρήκε ο επικεφαλής της έρευνας Xiaoli Chen και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Minnesota, το ίδιο πρόβλημα έχει και το 39% των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής.
Αυτοί είχαν  2.3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια διαταραχή ύπνου ενώ προβλήματα με τον ύπνο τους φάνηκε να έχουν και οι και οι Αμερικανοί λατινικής καταγωγής.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: