Ύπνος: Υποστηρίζει αντιοξειδωτικές διαδικασίες του σώματος

16-07-2018

Η πλήρης κατανόηση του μηχανισμού του ύπνου είναι σημαντικά για τη σύγχρονη κοινωνία, δεδομένης της ανεπάρκειας ή κακής ποιότητας ύπνου που αναφέρουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Η έλλειψη ύπνου έχει τεκμηριωθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι οι μεταλλαγμένες φρουτόμυγες να κοιμούνται λίγο είχαν έλλειμμα ευαισθησίας στο οξύ οξειδωτικό στρες. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι ο ύπνος υποστηρίζει αντιοξειδωτικές διαδικασίες του σώματος.

Η κατανόηση αυτής της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ύπνου και οξειδωτικού στρες στην ταπεινή φρουτόμυγα θα μπορούσε να παράσχει την αναγκαία γνώση για τις διαταραχές του ύπνου και πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Οι ερευνητές μετάλλαξαν μια δροσοφίλη, την κοινή μύγα των φρούτων δηλαδή, ώστε να κοιμάται ελάχιστα και ανακάλυψαν ότι είχε αναπτύξει ευαισθησία στο οξύ οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναπτύσσεται από την περίσσεια ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και καταστρέφει τα κύτταρα συντελώντας τελικά σε οργανικές δυσλειτουργίες. Οι τοξικές ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στα κύτταρα από τη φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού και τις περιβαλλοντικές βλάβες.

Αν η λειτουργία του ύπνου είναι να μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, τότε η αύξηση των ωρών ύπνου θα πρέπει να συντελεί και σε αντίσταση στο οξειδωτικό στρες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φαρμακολογικές και γενετικές μεθόδους για να επαληθεύσουν τον ισχυρισμό τους.

Και εν τέλει λένε ότι αν ο ύπνος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τότε σίγουρα το οξειδωτικό στρες μπορεί να ρυθμίζει τον ίδιο τον ύπνο. Μάλιστα παρατήρησαν ότι η μείωση του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο δια της υπερέκφρασης αντιοξειδωτικών γονιδίων επίσης μειώνει την ποσότητα του ύπνου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχει πράγματι αμφίδρομη σχέση μεταξύ ύπνου και οξειδωτικού στρες, δηλαδή ο ύπνος δρα ως άμυνα του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες και το τελευταίο με τη σειρά βοηθά στο να επέλθει ο ύπνος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Αυτές είναι οι 3 τροφές θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ