Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών

12-07-2021

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τους οποίους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid19.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», σε μία προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών υπό το φόβο και της μετάλλαξης «Δέλτα».

Θετικά είναι πάντως τα μηνύματα από τον προγραμματισμό νέων ραντεβού. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε άνοδος στον αριθμό των νέων ραντεβού. Εφόσον συνεχιστεί η τάση αυτή, με 30.000 – 35.000 νέα ραντεβού την ημέρα, θεωρείται εφικτό έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί ανοσία ύψους 70% στο σύνολο του πληθυσμού.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πάντως, αναμένονται και οι ανακοινώσεις σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ήδη η Επιτροπή Βιοηθικής έχει ανάψει το πράσινο φως για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο υποχρεωτικότητας αναμένεται να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και στην εκπαίδευση. Επίσης, η συζήτηση αφορά και τους εργαζόμενους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες που συναλλάσονται με το κοινό.

Σήμερα πάντως Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός στους εφήβους δεν θα είναι υποχρεωτικός. Ισχυρή σύσταση θα υπάρχει για εφήβους που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, με χρόνια νοσήματα κλπ.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» τρέχει και μέσω των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Η αρχή έγινε στην Κρήτη, όπου κινητές μονάδες επισκέφτηκαν ορεινά χωριά εμβολιάζοντας τους κατοίκους εκεί. Τα θετικά αποτέλεσματα ανοίγουν τον δρόμο για τον εμβολιασμό των πολιτών στις πιο απομακρυσμένες περιοχές δίνοντας ραντεβού στις… πλατείες.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει την υποστήριξη των τοπικών παραγόντων. Ενώ δράση έχει αναλάβει και το υπουργείο Εσωτερικών για εμβολιασμούς πόρτα-πόρτα. Κρίσιμη είναι και η επίσκεψη αύριο Τρίτη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στην Ιερά Σύνοδο. Στόχος η Εκκλησία να συμβάλει στην προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει χωριό με μόλις 5% συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού επειδή είναι αντίθετος ο τοπικός ιερέας.