Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκπνέει σε 48 ώρες η διορία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Αναστολές και σχέδιο κάλυψης των κενών θέσεων

Ε.Σ.Υ.
30-08-2021

Μέχρι και αύριο Τρίτη 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο και να μην τεθούν σε αναστολή. Όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Υγείας, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, σημειώνει, για τους εργαζόμενους στην Υγεία ισχύει από από τις αρχές Ιουλίου, οπότε δόθηκε το απαραίτητο χρονικό διάστημα για τον σχετικό προγραμματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για την κάλυψη των κενών θέσεων που τυχόν προκύψουν. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής περίπου 9.000 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ανάκληση αδειών των εργαζομένων – έχει ήδη ανακοινωθεί- από 1ης Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις περιπτώσεις κενών θέσεων που δεν θα είναι εφικτό να καλυφθούν εσωτερικά, το προσωπικό θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού.

Για το σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί η δημιουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας για επιτάχυνση των διαδικασία. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας για την καταγραφή σε real time των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί. ‘Η παραμένουν ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Στο «τραπέζι» παραμένουν και οι μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών. Οι μετακινήσεις αφορούν τόσο μεταξύ του ίδιου νοσοκομείου όσο και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, έκκληση για εμβολιασμό των υγειονομικών απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, παρ΄ότι είναι ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Βρισκόμαστε δύο ημέρες πριν την αναστολή των καθηκόντων των υγειονομικών. Καλώ τους συναδέλφους μου να πάνε να εμβολιαστούν» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι φοβισμένοι, δεν είναι αρνητές των εμβολίων». Εκτίμησε πως λόγω των αναστολών «θα συρρικνωθούν κλινικές και θα ανασταλούν χειρουργεία».

Μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Καθώς είναι περίπου 8.000 με 10.000 υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόβλημα, όμως, θα υπάρξει και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Ενδεικτικά στο Σωτηρία 250 υγειονομικοί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.