Υπογονιμότητα: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες

13-03-2019

Η υπογονιμότητα σε μια γυναίκα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ιδίως όταν θέλει να κάνει οικογένεια… να αποκτήσει παιδιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νέα Αμερικανική έρευνα δείχνει πως η υπογονιμότητα μιας γυναίκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Βέβαια, ο κίνδυνος καρκίνου είναι πολύ χαμηλός… μόνο 2%.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία για 64.345 γυναίκες, που είχαν διαγνωσθεί ως υπογόνιμες, από τις οποίες οι 1.310 εμφάνισαν καρκίνο (κυρίως του μαστού), καθώς επίσης στοιχεία για 3,13 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς πρόβλημα γονιμότητας, από τις οποίες οι 53.116 εκδήλωσαν καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γκαγιάθρι Μουρουγκαπάν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας είχαν κατά μέσο όρο 18% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ ο απόλυτος κίνδυνος ήταν 2% και 1,7% αντίστοιχα στις δύο ομάδες γυναικών.

«Δεν ξέρουμε τις αιτίες γι’ αυτή την αύξηση της πιθανότητας καρκίνου, κατά πόσο φταίει η ίδια η στειρότητα, οι αιτίες της στειρότητας ή θεραπεία για τη στειρότητα. Μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα τους. Στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί οι υπογόνιμες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο», δήλωσε η Μουρουγκαπάν.

Η μελέτη δείχνει ότι η γέννα παρέχει κάποια προστασία στις γυναίκες. Μεταξύ των υπογόνιμων γυναικών, μία στις τρεις (ποσοστό 34%) είχε γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί στο παρελθόν και σε αυτές ο κίνδυνος καρκίνου ήταν μικρότερος.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τις υπογόνιμες γυναίκες αφορά κυρίως τους καρκίνους μαστού, μήτρας και ωοθηκών, και σε μικρότερο βαθμό άλλους, που δεν συνδέονται με την ορμονική λειτουργία, όπως πνευμόνων, θυρεοειδούς, ήπατος και λευχαιμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπογονιμότητα: Αυτές είναι οι κύριες αιτίες για τις γυναίκες