Υπόταση: 10 τρόποι να τον αντιμετωπίσετε άμεσα

άντρας μετράει την πίεση του για να δει εάν έχει υπόταση
15-11-2021

Παρότι δεν εμπνέει την ίδια ανησυχία με την υπέρταση, η υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) είναι μια κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί με ενοχλητικά συμπτώματα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Υπόταση είναι η πίεση που δεν ξεπερνά τα 90 mm Hg για τη συστολική («μεγάλη») και τα 60 mm Hg για τη διαστολική («μικρή»).
Συχνά συμβαίνει από παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι, αφυδάτωση, λοιμώξεις, άγχος και στρες, εγκυμοσύνη ή λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Συμπτώματα της υπότασης είναι η ζάλη, η λιποθυμία, η αδυναμία συγκέντρωσης, η ναυτία, η αδυναμία, η κόπωση, η βραδυκαρδία και η αναπνευστική δυσκολία.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της υπότασης απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπόταση

  • Φάτε κάτι αλμυρό: Χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 2.300mg νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Εάν γυμνάζεστε ή έχετε γενικά χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξήστε την πρόσληψη αλατιού.
  • Μικρά και συχνά γεύματα: Άνθρωποι που τρώνε μεγάλα και πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα, συχνά βιώνουν ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης αμέσως μετά το φαγητό, μια κατάσταση γνωστή ως μεταγευματική υπόταση, μια μορφή ορθοστατικής υπότασης.
  • Αργή αλλαγή θέσης: Εάν ζαλίζεστε και έχετε δυσκολία στην όραση όταν σηκώνεστε απότομα, είναι ένδειξη ορθοστατικής υπότασης. Για να αποφύγετε τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να κάνετε αργές κινήσεις και να αλλάζετε διαδοχικά στάση.
  • Μαξιλάρι: Η χρήση επιπλέον μαξιλαριού στον ύπνο βοηθά στην αντιμετώπιση της υπότασης. Ο ύπνος με το κεφάλι υπερυψωμένο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της βαρύτητας.
  • Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης: Η πίεση που ασκούν οι συγκεκριμένες κάλτσες στα πόδια, βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα και προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων.
  • Καφές: Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ή τσαγιού με καφεΐνη, είναι ένας γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Πολλά υγρά: Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού προλαμβάνει την υπόταση. Εκτός από νερό, είναι σημαντικό να πίνετε υγρά με ηλεκτρολύτες, όπως νερό καρύδας.
  • Εάν είστε όρθιοι και αισθανθείτε ότι έχετε χαμηλή πίεση, σταυρώστε τους μηρούς σας και πιέσετε όσο πιο πολύ μπορείτε. Εναλλακτικά, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς.
  • Αποφεύγετε συγκεκριμένες καταστάσεις: Τρομακτικές, ενοχλητικές ή δυσάρεστες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή πτώση της αρτηριακής πίεσης.
  • Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος επαναφέροντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης μειώνει την αίσθηση αδυναμίας και τις κράμπες λόγω υπερβολικής αιμορραγίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπόταση: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν