Υπουργείο Υγείας: Αναστολή εργασίας από σήμερα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε προνοιακές δομές

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
16-08-2021

Σε αναστολη τίθενται από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όσοι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά COVID-19 θα τεθούν εκτός της εργασίας τους «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στις ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψη των εργαζομένων φτάνει στο 93%. Ενώ στα γηροκομεία που υπάγονται σε μητροπόλεις ή ενορίες, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Αντίστοιχα, στις δημόσιες προνοιακές δομές – σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)- εμβολιασμένοι είναι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης – στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης – «η εξάπλωση του κορονοϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης Δ επιβάλουν τη λήψη μέτρων».

«Δεν νοείται κάποιος συμπολίτης μας ο οποίος προσέρχεται σε μια υγειονομική δομή, να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο από την διασπορά του κορονοϊού στη δομή αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας το λόγο που έχει ήδη νομοθετηθεί η υποχρέωση του εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στις δομές Υγείας και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Παράλληλα, με επείγουσα επιστολή του προς τους εμπλεκόμενους φορείς σημειώνει ότι όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ειδάλλως προβλέπεται η αναπλήρωσή τους. Και ζητεί από τους διοικούντες των δομών να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Σημειώνεται ότι στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει το 90%. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον το 25% του νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού, στο ΕΣΥ δεν έχει εμβολιαστεί.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ με εξώδικη δήλωση γνωστοποίησε στα αρμόδια υπουργεία την απόφασή της για αποχή των υγειονομικών από τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επιπλέον, προανήγγειλε την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.