Υπουργείο Υγείας: Έρχονται 4 νέα νομοσχέδια μέχρι τον Απρίλιο – Τί αφορούν

09-01-2023

Νέα νομοσχέδια φέρνει το νέο έτος στον τομέα της Υγείας. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επεξεργαστεί και βρίσκεται στη τελική φάση για την κατάθεση τεσσέρων νέων νομοσχεδίων. Πρόκειται για τα νομοσχέδια:

Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων.

Πλαίσιο λειτουργίας φαρμακευτικών συλλόγων.

Προγράμματα υποστήριξης ανέργων.

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Το νομοσχέδιο για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το πρώτο σε προτεραιότητα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων καθώς η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις και ανάμεσα στις τελευταίες 10 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περί τους 1.350 ασθενείς αναμένουν μόσχευμα, από τους οποίους οι 1.200 περιμένουν για μόσχευμα νεφρού – συνολικά 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ο χρόνος αναμονής στην Ελλάδα για μεταμόσχευση νεφρού είναι 8,8 χρόνια, ενώ στην Ισπανία δεν ξεπερνά τους 12 μήνες. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας υπάρχουν 4,5 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού την ώρα που στην Ισπανια οι δότες είναι 48 ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, καθιερώνει την «εικαζόµενη συναίνεση». Με άλλα λόγια, ο καθένας µας είναι δωρητής οργάνων, εκτός εάν δηλώσει το αντίθετο, ή αν διαφωνεί η οικογένειά του. Προβλέπεται επίσης η θεσµοθέτηση της δωρεάς οργάνων και έπειτα από κυκλοφορικό θάνατο, δηλαδή καρδιακό θάνατο.