Υπουργείο Υγείας: Mέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της SARS-COV-2 στην εστίαση

03-06-2021

Νέα μέτρα για την πρόληψη κατά της διασποράς της SARS-COV-2 στην εστίαση, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ειδική αναφορά γίνεται στην εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις επιχειρήσεις εστίασης που επαναλειτούργησαν. Πιο αναλυτικά,

Μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης:

Πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων. Διενέργεια διαγνωστικού αυτοελέγχου νόσηση και έγκαιρη γνωστοποίηση αυτού.

Τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.

Τήρηση καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου της επιχείρησης.

Αναπνευστική Υγιεινή (βήχας–πτέρνισμα με κάλυψη του στόματος-μύτης με χαρτομάντηλο, κ.λ.π, ή με το χέρι στο ύψος του αγκώνα κ.λ.π )

Aπομάκρυνση όσων έχουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης covid-19 από τον εργασιακό χώρο και έλεγχός τους.

Σωστός αερισμός των χώρων εργασίας κ.λ.π

Πιστή τήρηση των μέτρων σχετικά με τις αποστάσεις τόσο μεταξύ των πελατών όσο και μεταξύ των εργαζομένων εντός του εργασιακού χώρου.

Πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας. Από την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο:

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, δύνανται να λειτουργούν σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και μόνο με 6 εξυπηρετούμενα άτομα ανά τραπέζι. Αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες χωρίς την αναπαραγωγή-χρήση μουσικής.

Όσο οι πελάτες βρίσκονται σε αναμονή τραπεζιού πρέπει να φέρουν τις μάσκες τους.

Σε κάθε τραπέζι πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό χεριών.

Οι κατάλογοι των προσφερόμενων φαγητών πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση, καθώς επίσης να γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου όπου αυτό είναι εφικτό (ψηφιακό QR Menu ώστε οι πελάτες να ενημερώνονται για τα προϊόντα με ασφάλεια, χωρίς να έρθουν σε επαφή με έντυπο υλικό).

Τα τραπέζια μετά την αποχώρηση των πελατών πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.

Η χρήση μπαρ είναι δυνατή με την προϋπόθεση τα καθίσματα (σκαμπό) να τοποθετούνται ανά δυάδες και σε απόσταση 1,5 μ. η κάθε δυάδα.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως αν και διανύουμε ήδη την τρίτη φάση της πανδημίας και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, η μετάδοση του ιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό και παρά το γεγονός ότι οι χώροι εστίασης λειτουργούν σε υπαίθριους / ανοιχτούς χώρους, εντούτοις εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσουν εστία μετάδοσης του ιού.