Υπουργείο Υγείας: «όχι» στη δυνατότητα επιλογής εμβολίων – αύριο οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

17-03-2021

Καμία δυνατότητα επιλογής εμβολίου δεν υπάρχει κατά τον εμβολιασμό για covid-19. Οι δικαιούχοι πολίτες από το τέλος του μήνα, θα έχουν πρόσβαση και στα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πώς θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Χθες ο γ.γ. για την ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση, αναφέρθηκε στο θέμα. Όπως είπε, «από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα. Όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει». Η σχετική δήλωση προκάλεσε διαφορετικές ερμήνειες καθώς αρκετοί εκτίμησαν πως η επιλογή αφορά στα εμβόλια.

Συνεργάτες ωστόσο του γ.γ. διευκρίνιζαν πως η επίμαχη φράση «δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι».

Διευκρινίσεις δόθηκαν και για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν τη δεύτερη. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως:

«δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κανείς ότι συστήνεται να γίνει το εμβόλιο μιας άλλης εταιρείας». Σύμφωνα με την ίδια, στην Αγγλία, «υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα που κάνουν αυτή την μίξη χρησιμοποίησης του ενός εμβολίου για την πρώτη δόση και ενός άλλου εμβολίου για την δεύτερη».

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή του για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ήδη πάντως 19 χώρες έχουν προχωρήσει σε αναστολή της χρήσης του. Ο ΕΜΑ χθες επανέλαβε την βεβαιότητά του για την ασφάλεια του εμβολίου. Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, ανέφερε και παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων.

Όπως δήλωσε: «Εχουμε ζητήσει από τους ειδικούς να ερευνήσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των περιστατικών θρομβώσεων. Σε αυτό το πλίσιο αξιολογούνται όλα τα περιστατικά ένα προς ένα. Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπέρασμα την Πέμπτη και θα προβούν σε δημόσια ενημέρωση αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης».

Πιστοποητικό εμβολιασμού

Στο μεταξύ, σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές προδιαγραφές του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, που θα είναι η «πόρτα της κινητικότητας» στην Ε.Ε.. Το πιστοποιητικό θα είναι ένα εργαλείο που θα διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνικών πιστοποιητικών των κρατών-μελών.

Θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό του κατόχου ή, εναλλακτικά, το αρνητικό αποτέλεσμα πρόσφατου τεστ PCR ή την πιστοποίηση ανάρρωσης από την COVID-19. Θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή αλλά και σε έντυπη μορφή.