Αλλαγές και σειρά παρεμβάσεων στη Υγεία φέρνει το 2025, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Υγείας. Πιο αναλυτικά:
Το νέο έτος συνεχίζονται τα προληπτικά προγράμματα «Σπύρος Δοξιάδης» και εγκαινιάζεται το μεγάλο πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις. Τα προγράμματα συνολικά έχουν ως δικαιούχους περίπου 6 εκατομμύρια, περί το 60% του πληθυσμού.
Παράλληλα, εντός του 2025 ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς. Πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανεβαίνουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, όχι σε PDF. Άρα αυτομάτως μπορούν να περάσουν από εξέτασή στον ηλεκτρονικό φάκελο.
Στη διάρκεια του νέου έτους θα λάβουμε ένα μήνυμα στο κινητό προκειμένου να δηλώσουμε αν επιθυμούμε να είμαστε δότες οργάνων σώματος. Όποιος θέλει θα πατήσει το σχετικό link και θα κάνει μόνος του την αίτηση ότι επιθυμεί να είναι δότης συμπαγών οργάνων.
Όσον αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείου, μέσα το πρώτο δίμηνο του 2025 αναμένεται η πρόσβαση στα στοιχεία της λίστας να είναι δημόσια σε πλατφόρμα, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να βλέπει όχι μόνο το σύνολο της αναμονής, αλλά να παρακολουθεί και ποια κλινική ανά νοσοκομείο έχει μικρότερη αναμονή.
Για τη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διενεργηθεί 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Aνάκαμψης.
Αρχές του 2025 αναμένεται να ανακοινωθεί και το Σχέδιο για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα ΤΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται: προσλήψεις για τα ΤΕΠ, κτιριακές ανακαινίσεις, ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνεφημέρευση, και ψηφιακή αναβάθμιση.
Παράλληλα «ενεργοποιείται» η εξ αποστάσεως διάγνωση και γνωμάτευση. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, όλες οι ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις θα ανεβαίνουν, σε μία ενιαία πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ με πολύ υψηλή ανάλυση. Ο γιατρός θα μπορεί επί τόπου από την πλατφόρμα είτε να προσκαλεί συνάδελφό του από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο να τη δει και να επιταχύνεται η διαδικασία της διάγνωσης.
Στις αρχές του έτους ξεκινάει η χρήση των DRG’s, που πιλοτικά εφαρμόστηκε σε ορισμένα νοσοκομεία το 2024. Αφορά στον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας και ουσιαστικά μετράνε το συνολικό κόστος -πλην της αμοιβής του γιατρού με ποιοτικούς δείκτες. Για παράδειγμα, η αμοιβή αυξάνεται αν είναι μικρότερη η θνητότητα, αν είναι λιγότερες οι μέρες νοσηλείας και ούτω καθεξής. Έτσι κάθε νοσοκομείο θα αμείβεται με βάση την πραγματική του απόδοση. Παράλληλα έχει προβλεφθεί μηχανισμός για τη βιωσιμότητα εκείνων των νοσοκομείων που εξ ορισμού θα έχουν μικρότερη παραγωγική λειτουργία αλλά που καλύπτουν υγειονομικές ανάγκες σε μια περιοχή που τη χρειαζόμαστε.
Επίσης έχει δημιουργηθεί το μητρώο προμηθευτών των νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ. Σε εξέλιξη είναι η πιστοποίηση και κωδικοποίηση όλων των υλικών που αγοράζουν τα νοσοκομεία. Στόχος είναι την 1η Ιουλίου του 2025 όλα τα νοσοκομεία να έχουν κωδικοποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα από τη κεντρική βάση δεδομένων, για την πλήρη παρακολούθηση της δαπάνης.