Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στις εφημερίες των νοσοκομείων – Ο ρόλος των ΣΔΙΤ και οι… δανεικές κλίνες

02-02-2023

Επικουρικές δομές για τα νοσοκομεία που δέχονται «πίεση» από τα αυξημένα περιστατικά κατά την εφημερία, περιλαμβάνει το Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Σχέδιο που ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό –με επικουρική δομή το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ – τις επόμενες μέρες θα επεκταθεί και στα άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται υπο πίεση δηλαδή στο Λαϊκό, το Γεννηματά και το Αττικό.

Ήδη υπάρχει συμφωνία με μία ιδιωτική κλινική του Περιστερίου που θα υποστηρίξει το Αττικό, ενώ στο Λαϊκό θα μπει η Παμμακάριστος. Πρόκειται για μία κεντρική κλινική της Αθήνας που θα δέχεται τα παθολογικά περιστατικά. Αντίστοιχα στο Γεννηματά θα «ενεργοποιηθεί» μια άλλη δομή, που είναι κοντά στο γενικό κρατικό Αθηνών. Οι τελικές ανακοινώσεις των δομών θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο, συνολικά, αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70. Τα περισσότερα περιστατικά είναι παθολογικά, λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σχετικά με το Σχέδιο, «πρόκειται για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς», καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική.

«Αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν 30 ράντζα, ο ασθενής αυτός λαμβάνει μία θεραπεία που τη λαμβάνει και την πληρώνει το κράτος. Πόσο προτιμότερο είναι αυτή η τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;».

Επιπλέον επισήμανε ότι «όταν πια λήγει η εφημερία, ο κόσμος αυτός δεν πάει σε δωμάτια. Άρα στη λήξη της εφημερίας η κάθε επικουρική δομή, είτε δημόσια είτε ιδιωτική που θα στηρίζει τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, θα λαμβάνει με μεταφορά από τα ασθενοφόρα τους πολίτες που είναι εκείνη τη στιγμή στα ΤΕΠ και θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Η διαλογή, λοιπόν, θα γίνεται στο μεγάλο το δημόσιο νοσοκομείο των ασθενών και θα στέλνουν αναλόγως της βαρύτητας των περιστατικών».

Αναφορικά με το Αττικό τόνισε ότι περίπου σε 9-10 μήνες, ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός ανάπτυξης 52 επιπλέον κλινών. «Άρα, το Αττικό σε βάθος χρόνου λύνει το πρόβλημά του. Η έντασή μας είναι κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Άρα αυτή η συνεργασία θέλουμε να ξεκινήσει τώρα που είναι στην έξαρσή της αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αν λειτουργήσει θα μπορούσε να υπάρχει σε μόνιμη βάση όταν το χρειαζόμαστε», σημείωσε.