Υπουργός Υγείας:απαραίτητη η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας

26-12-2016

Αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση δηλώνοντας, ότι θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση του συστήματος ώστε να λειτουργούν οι τρεις ζώνες, δηλαδή οικογενειακός γιατρός – πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας –, δευτεροβάθμιο, της μακροχρόνιας νοσηλείας, των κέντρων αποκατάστασης και όλα τα υπόλοιπα – και τριτοβάθμια, των νοσοκομείων των μεγάλων που θα κάνουν τις βασικές εγχειρήσεις και τα βαριά περιστατικά.

Είναι οξύμωρο είπε ο υπουργός Υγείας να ζούμε σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρωτοβάθμια φροντίδα να προσομοιάζει με αυτή χωρών της Αφρικής.

Ο κος Γεωργιάδης υπερασπιζόμενος το μέτρο του αναπροσανατολισμού συγκεκριμένων νοσοκομείων τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε ότι θέλουμε νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί στην Πολυκλινική πχ θα πηγαίνει κάποιος για κάτι έκτακτο για να θεραπευτεί και αν πρέπει να χειρουργηθεί θα πηγαίνει στον Ευαγγελισμό…η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

Σχετικά με την κινητικότητα ο υπουργός υγείας περιέγραψε τη διαδιακασία που θα ακολουθηθεί σύμφωνα με την οποία θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του ΑΣΕΠ προκειμένου να γίνει η μοριοδότηση των εργαζομένων.

Από τα αποτελέσματα της μοριοδότησης θα εξαρτηθεί ποιοι θα παραμείνουν στις υφιστάμενες δομές και ποιοι θα μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας.

Όσον αφορά στο σχέδιο κινητικότητας για την επαρχία, αυτό θα παρουσιασθεί μόλις ολοκληρωθεί, όπως όμως είπε ο κος Γεωργιάδης είναι γνωστό πως και στην επαρχία δυστυχώς, ο κάθε νομάρχης, πολιτευτής, τοπικός βουλευτή θέλοντας να παρουσιάσει έργο, πίεζε για να γίνουν πράγματα στην περιοχή του, με συνέπεια να υπάρχουν νομοί με τέσσερα νοσοκομεία και οι διπλανοί νομοί να μην έχουν  κανένα. Αυτό γινόταν όχι μόνο με τα νοσοκομεία αλλά και με τα πανεπιστήμια, στρατόπεδα…