Ύψος: Οι ψηλές γυναίκες που κάνουν γυμναστική έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν μέχρι τα 90

22-01-2019

Έχουμε αναφερθεί σε πολλές έρευνες που αποδεικνύουν πως το ύψος ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Τώρα, μια νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες με ύψος πάνω από 1,75 έχουν 31% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν μέχρι τα 90, σε σχέση με όσες έχουν ύψος κάτω από 1,60. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους άνδρες.

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία ανέλυσαν στοιχεία για 7.807 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 68 έως 70 ετών, που παρακολουθήθηκαν εωσότου έφθασαν στην ηλικία των 90 ετών, κάτι που συνέβη σε 944 γυναίκες (το 34,4% των γυναικών) και 433 άνδρες (το 16,7% των ανδρών).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health».
Ο επικεφαλής της έρευνας Λόιντς Μπραντς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που φτάνουν μέχρι τα 90 είναι κατά μέσο όρο ψηλότερες και έχουν μικρότερο βάρος από ό,τι οι άνδρες στα 90 τους. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος και το βάρος σχετίζονται περισσότερο με το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, μια άσκηση διάρκειας μιας ώρας κάθε μέρα αυξάνει περισσότερο τις πιθανότητες μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα να φθάσει σε βαθιά γηρατειά.

Όπως φάνηκε από την μελέτη, οι άνδρες που έκαναν άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα (δουλειές σπιτιού, κηπουρική, ποδήλατο, σπορ κ.α.) για τουλάχιστον 90 λεπτά καθημερινά, ήσαν 39% πιθανότερο να φθάσουν τα 90, σε σχέση με όσους άνδρες ήσαν σωματικά δραστήριοι για λιγότερα από 30 λεπτά τη μέρα. Κάθε 30 πρόσθετα λεπτά καθημερινής κινητικότητας και σωματικής δραστηριότητας σχετιζόταν κατά μέσο όρο με αύξηση κατά 5% της πιθανότητας να φθάσει ένας άνδρας στα 90.

Όμως δεν ίσχυε ακριβώς το ίδιο για τις γυναίκες. Όσες ήσαν σωματικά δραστήριες 30 έως 60 λεπτά τη μέρα, είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν τα 90, σε σχέση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερα από 30 λεπτά. Όμως φαίνεται να υπάρχει ένα «πλαφόν» για τις γυναίκες: Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν 90άρες, είχαν όσες ασκούνταν περίπου 60 λεπτά τη μέρα και όχι περισσότερο (ενώ στους άνδρες το περισσότερο, πάνω και από τα 60 λεπτά, σχετίζεται με έξτρα προσδόκιμο ζωής).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρευνα: Οι άνδρες δέχονται περισσότερες διακρίσεις από τις γυναίκες