Ζάλη: Οι ζαλάδες, τα αίτια και η αντιμετώπιση

26-12-2016

Οι ζαλάδες είναι συνηθισμένο σύμπτωμα και συχνά ενοχλητικό. Είναι χαρκατηριστικό ότι ζάλη παρατηρείται σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που επισκέπτονται τον μαχόμενο ειδικό παθολόγο. Ο όρος ζάλη ή ζαλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία αισθημάτων, που μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά ιατρικά σύνδρομα και παθήσεις.

Ζαλάδες και συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, ο όρος ζάλη ή ζαλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις κάτωθι κατηγορίες συμπτωμάτων:

  1. Τα αισθήματα περιστροφής, που είναι γνωστά και ως ίλιγγος
  2. Διαταραχή ή αίσθημα διαταραχής κατά την βάδιση ή κατά την όρθια θέση με αστάθεια
  3. Τάση προς λιποθυμία, χωρίς αστάθεια
  4. Διανοητική σύγχυση
  5. Θόλωση οράσεως
  6. Δυσάρεστα αισθήματα, που εντοπίζονται στο κεφάλι, όπως μυρμηγκιάσματα.
  7. Η ζαλάδα μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έξαψη, εφίδρωση, λιποθυμία.

Ζαλάδα και αίτια: Οι βασικοί παράγοντες

Στο φυσιολογικό άτομο, η αίσθηση της ισορροπίας και της φυσιολογικής αίσθησης του σώματος ρυθμίζεται από ποικιλία παραγόντων, που λειτουργούν φυσιολογικώς, αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Όταν δηλαδή υπάρχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση του αίματος στη συστηματική κυκλοφορία και όταν η αιμάτωση του εγκεφάλου δεν διαταράσσεται από τοπικές ανωμαλίες στην περιοχή του νευρικού συστήματος ή από γενικότερα νοσήματα. Επίσης, καθοριστικός παράγοντας είναι η ομαλή λειτουργία των τριών αισθητήριων συστημάτων του ανθρώπου, που εξυπηρετούν τον προσανατολισμό και την θέση στον χώρο, το αιθουσαίο, το οπτικό και το σωματοαισθητικό σύστημα. Τα συστήματα αυτά αλληλεπιδρούν με σύνθετο τρόπο και περιλαμβάνουν όργανα στο αυτί, στο μάτι, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στους μύες, στις αρθρώσεις.

Ζαλάδα και αίτια: Καλοήθεις διαταραχές

Τα αίτια της ζαλάδας σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι οι καλοήθεις διαταραχές των ανωτέρω σταθεροποιητικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις καλοήθους ορθοστατικής υπότασης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και  στην περίπτωση της ναυτίας του ταξιδιού, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, σε περιπτώσεις παρατεταμένων ασυνήθιστων θέσεων της κεφαλής και σε αγχώδη σύνδρομα.

Ζαλάδες: Ποια σοβαρά νοσήματα μπορεί να κρύβουν

Υπάρχουν σοβαρά νοσήματα, που προκαλούν διαταραχή των σταθεροποιητικών συστημάτων. Νοσήματα, μάλιστα, που μπορεί να έχουν ως μόνο σύμπτωμα την ζάλη και εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναπηρία ή θάνατο. Τέτοια νοσήματα είναι τα σοβαρά καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά νοσήματα, η σοβαρή στένωση καρωτιδικών αγγείων, τα νοσήματα επινεφριδίων, τα παγκρεατικά νοσήματα, τα ηπατικά νοσήματα και η οξεία σιωπηλή αιμορραγία.

Ζαλάδα και αστάθεια

Η δυσλειτουργία των παραγόντων που συμμετέχουν στην απρόσκοπτη αίσθηση της θέσης και της ισορροπίας, προκαλεί ιδιαιτέρως επίμονες και ενοχλητικές κρίσεις ζάλης σε ορισμένα απλά ιατρικά νοσήματα, που ανταποκρίνονται σε ήπιες φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για νοσήματα όπως η κακή όραση, η λαβυρινθίτιδα, η καλοήθης αναιμία, η στερητική νευροπάθεια. Αλλες φορές η ζαλάδα και αστάθεια προκαλείται από παρενέργειες φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη και τα διουρητικά. Από την άλλη, χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, όταν δεν θεραπεύονται σωστά, προκαλούν μακροπρόθεσμα εκφύλιση των σταθεροποιητικών συστημάτων και ζάλη.

Ζαλάδα και αντιμετώπιση

Κατά την λεπτομερή κλινική διερεύνηση ενός επεισοδίου ζάλης στο ιατρείο, θα εντοπιστεί εάν η ζαλάδα οφείλεται σε απλές καλοήθεις διαταραχές ή απλά ιατρικά νοσήματα. Θα αξιολογηθεί επίσης εάν απαιτούνται απλές εργαστηριακές εξετάσεις ή εάν πρόκειται για πιθανό προάγγελο σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, που χρήζουν ειδικό εργαστηριακό έλεγχο ή ακόμη και άμεση νοσηλεία. Η ορθή διερεύνηση της ζάλης είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό της σωστής θεραπείας της ζάλης.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

  • Ιατρός Ειδική Παθολόγος