ΖΑΜ ΑΜΠΕΡΓΚΕ

Jean Hamburger
15-07-2021

Ο Ζαν Αμπεργκέ (15 Ιουλίου 1909 – 1 Φεβρουαρίου 1992) ήταν γάλλος γιατρός, χειρουργός και αρθρογράφος. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συμβολή του στη νεφρολογία και για την πραγματοποίηση της πρώτης επιτυχημένης μεταμόσχευσης νεφρού στο Νοσοκομείο Necker στο Παρίσι το 1952.

Η μεταμόσχευση έγινε με δότη τη μητέρα και λήπτη τον 16χρονο γιό της Marius Renard. Ήταν ξυλουργός και κατέστρεψε το μοναδικό του νεφρό όταν έπεσε από σκαλωσιά. Η μεταμόσχευση ήταν προσωρινά επιτυχημένη καθώς το νεφρό απορρίφθηκε μετά από τρεις εβδομάδες, χρόνος ρεκόρ όμως για εκείνη την εποχή.

Σημειώνουμε ότι η πρώτη πλήρως επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού έγινε από τον Joseph Murray το 1954. Ο Μάρεϊ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1990 για το έργο του στη μεταμόσχευση οργάνων.

Ο Αμπεργκέ γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στο Παρίσι και μαζί με τον René Kuss, θεωρείται πως καθόρισαν μεθόδους και κανόνες για τη μεταμόσχευσης νεφρού. Επιπροσθέτως, στον Αμπεργκέ πιστώνονται σημαντικές έρευνες αναφορικά με τα νεφρά: Έκανε την πρώτη μεταμόσχευση με παρατεταμένη επιτυχία το 1953,το 1955 δημιούργησε τον πρώτο τεχνητό νεφρό, την πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση μεταξύ διδύμων το 1959 και μη δίδυμων το 1962. Έγραψε επίσης βασική έρευνα για την ανοσολογική της νεφρικής νόσου, την ανοσολογία του μοσχεύματος και τα αυτοάνοσα νοσήματα.