Ζαούτης: Δεν έχει τελειώσει η πανδημία – Τι είπε για την οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

06-05-2022

«Δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Έχουμε μπει σε μια διαφορετική φάση της, που δεν είναι τόσο επείγουσα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρομενος στη χαλάρωση των μέτρων.

Ο κ. Ζαούτης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη τι θα γίνει το φθινόπωρο. Όλα είναι προβλέψεις. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Μπροστά μας είναι ένα καλοκαίρι, που η Ελλάδα -ως επί το πλείστον- ζει σε εξωτερικούς χώρους, που έχουμε μειωμένη μεταδοτικότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και έχουμε ένα επίπεδο ανοσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ιός θα παραμείνει μαζί μας. Η προσδοκία είναι ότι θα γίνει ενδημικός». Όσον αφορά τις μεταλλάξεις επισήμανε ότι δεν θα εξαφανιστούν, αλλά το ζητούμενο είναι να μην είναι απειλητικές για την ανθρώπινη υγεία και να «μην αποτελούν σοβαρή νόσο».

Όσον αφορά την ανοσία του πληθυσμού και το τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «μετά την τρίτη δόση γνωρίζουμε ότι σε κάποιο σημείο θα μειωθεί η ανοσία από τον εμβολιασμό. Είναι πολύπλοκη ιστορία αυτή. Φαντάζομαι ότι θα πάμε σε ετήσιο εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό».

Οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Όπως είπε ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι πολύ μικρός, και πρόσθεσε: «Αυτή την στιγμή έχει στηθεί ένα δίκτυο επιτήρησης, μαζί με όλους τους παιδίατρους και τα νοσοκομεία, σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα και να συγκεντρώσουμε επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουμε εργαστηριακό έλεγχο. Αυτή την στιγμή η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει την αιτιολογία της ηπατίτιδας αυτής».