Ζέστη: Ο ανεμιστήρας όλο το βράδι βλάπτει την υγεία μας

ζεστη ανεμιστήρας ύπνος
08-07-2022

Πολλοί δεν αντέχουν το air condition το καλοκαίρι και προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο για να αντιμετωπίζουν τη ζέστη. Τον ανεμιστήρα. Το να αφήνουμε όμως τον ανεμιστήρα όλο το βράδι μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας.

Σύμφωνα με το Sleep Advisor, αν κοιμάσαι με τον ανεμιστήρα ανοιχτό, ο αέρας που στέλνει ο ανεμιστήρας πάνω σου μπορεί να σε ανακουφίζει από τον ιδρώτα, αλλά είναι ξηρός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ξηρότητας στο δέρμα και στο άνω αναπνευστικό.
Τότε το σώμα προσπαθεί να ενυδατώσει περισσότερο τις επιφάνειες που ξηραίνονται, μια διαδικασία που προκαλεί συναισθήματα ρινικής συμφόρησης και πονοκεφάλου. Επίσης η ενυδάτωση που αντλεί το σώμα προέρχεται από οπουδήποτε θεωρεί το σώμα ότι δεν χρειάζεται τη στιγμή του ύπνου, αυτό σημαίνει ότι «στεγνώνουν» οι μύες και προκαλούνται κράμπες.

Το γεγονός ότι ο ανεμιστήρας δεν φιλτράρει, αλλά ανακυκλώνει τον αέρα που στέλνει πάνω σου, σημαίνει ότι στέλνει πάνω σου σκόνη και γύρη, άρα αν σε ταλαιπωρούν αλλεργίες, είναι σαν να τις υπερτροφοδοτεί σαν τούρμπο.

Από την άλλη ο ανεμιστήρας δεν έχει μόνο αρνητικά. Οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορεί να είναι μια καλή λύση, όχι μονο για να κάνει πιο δροσερό το περιβάλλον, αλλά και πιο ήσυχο. Σε περιπτώσεις μεγάλης ηχορύπανσης, ο ήχος του ανεμιστήρα δημιουργεί ένα «ηχητικό τείχος» που παρεμβάλλεται μεταξύ των αυτιών και της ηχορύπανσης, ένα προστατευτικό white noise.

Ωστόσο σε αντίθεση με τον κλιματισμό, ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί συνέχεια για να προσφέρει ένα βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης, κάτι που τελικά δεν είναι καλό ούτε για την υγεία, αλλά ούτε και για την τσέπη μακροπρόθεσμα. Γι’αυτό και ο κλιματισμός είναι τελικά αναντικατάστατος σε μέρη όπως η Ελλάδα.