Ζέττα Μακρή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ψυχιατρικά νοσοκομεία

26-12-2016

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ψυχιατρικών δομών. Αυτό ανακοίνωσε την Δευτέρα η αρμόδιας υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «κλείσουν» νοσοκομεία στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι μια από τις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι να μεταφερθούν ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία. «Είναι μία από τις σκέψεις μας αυτές. Επαναλαμβάνω σκέψεις, για να μην παρεξηγηθώ και πυροδοτήσω νέο κύμα αντιδράσεων. Μία από τις σκέψεις είναι να μεταφερθούν οι ψυχιατρικές κλινικές. Να μεταφερθούν σε νοσοκομεία τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τις υποδεχθούν. Κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Αγγλία που έχει ένα καλό σύστημα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία η υφυπουργός επανέλαβε ότι «προέχει η διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Αλλά από εκεί και πέρα το να είναι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία σύγχρονα, να είναι οι κλινικές σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι κοινή επιθυμία και κοινή αγωνία όλων».

Για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις η κα Μακρή ανέφερε ότι «οι σοβαρές από αυτές, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όμως επί των ημερών μας έχει γίνει πολύ συστηματικός έλεγχος. Για πολλές από αυτές συνεπάγεται περικοπές των χρημάτων που παίρνουν. Οι σοβαρές θα παίξουν ρόλο, οι υπόλοιπες θα απομονωθούν, ενώ έχουν μάλιστα σταλεί και υποθέσεις στον εισαγγελέα».