Ζευγάρι: Οι κοινές δραστηριότητες το φέρνουν πιο κοντά

15-02-2019

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να περνάμε χρόνο μαζί με τον σύντροφο μας και να κάνουμε πράγματα μαζί. Κοινές δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε αναμνήσεις και κοινά ενδιαφέροντα μαζί του. Αυτό, όπως λέει και μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ενώνει ένα ζευγάρι ακόμα περισσότερο. Βοηθά ακόμα και την ερωτική του ζωή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Baylor στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι η δημιουργία τέχνης ή τα επιτραπέζια, όπως τα χαρτιά, το σκάκι και τα παζλ ενισχύουν την παραγωγή της χημικής ουσίας που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Της γνωστής κι ως ορμόνη της αγάπης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι άντρες είναι εκείνοι που απελευθέρωναν διπλάσια ωκυτοκίνη, συγκριτικά με τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κάρεν Μέλτον: “περιμέναμε το αντίθετο. Ότι τα ζευγάρια που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια θα αλληλεπιδρούσαν περισσότερο επειδή επικοινωνούσαν για το παιχνίδι και τις στρατηγικές ή επειδή λειτουργούσαν ανταγωνιστικά, και με περισσότερη αλληλεπίδραση, θα απελευθέρωναν περισσότερη ωκυτοκίνη”.
Η ομάδα περίμενε επίσης ότι τα ζευγάρια που ζωγράφιζαν θα πρόσεχαν περισσότερο τις οδηγίες και τον καμβά και λιγότερο το σύντροφό τους. Αλλά απεδείχθη ότι οι συμμετέχοντες στη ζωγραφική αγγίζονταν περισσότερο από εκείνους που έπαιζαν επιτραπέζια.
Η Δρ. Μέλτον είπε: “τυπικά, ένα μάθημα τέχνης δεν θεωρείται ραντεβού αλληλεπίδρασης με το σύντροφό μας. Αλλά μερικές φορές, τα ζευγάρια επέλεγαν να συνδεθούν με αυτόν τον τρόπο, είτε επιβραβεύοντας ο ένας τον άλλο είτε δίνοντας μία αγκαλιά”.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό για Γάμο και Οικογένεια και είναι η πρώτη που εξετάζει πώς διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων σχετίζονται με την απελευθέρωση της ορμόνης της αγάπης. Κάποια είδη είναι πιο ωφέλιμα για τα αρσενικά και αντίστροφα. Κάτι που άλλο επισημάνθηκε είναι ότι υπήρχε θετικό αντίκτυπο λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, μακριά από την οικειότητα του σπιτιού.

Η Δρ. Μέλτον σημείωσε: “αυτό έχει συνέπειες και στην καθημερινότητα της οικογένειας. Να βρίσκουμε μικρά σημαντικά πράγματα, όπως μία αγκαλιά, ένα μασάζ, μία βόλτα στο πάρκο ή ένα όμορφο δείπνο. Το δυσκολότερο όλων είναι να βρίσκουμε το χρόνο για να τον περνάμε με το σύντροφο και την οικογένειά μας”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα ζευγάρια που γελούν μαζί διαρκούν περισσότερο