Ζητείται παιδίατρος για τη Σίφνο: «Ακούει κανείς;»

26-12-2016

Τη στιγμή που στην Αθήνα βρίσκονται πάρα πολύ γιατροί άνεργοι, τα ελληνικά νησιά «παραλύουν» το ένα μετά το άλλο, εάν ο ένας και μοναδικός γιατρός που έχουν συνήθως, παραιτηθεί ή αναγκαστεί να απουσιάσει. Η Σίφνος είναι ένα ακόμη θύμα της «μεταμοντέρνας» ιατρικής περίθαλψης καθώς δεν υπάρχει παιδίατρος στο νησί για την φροντίδα των μικρών κατοίκων.

Ο ιατρικός σύλλογος με ανακοίνωση του δηλώνει πως βρίσκεται κοντά στους γονείς της Σίφνου και σε κάθε ελληνική οικογένεια της οποίας η Υγειά και η Ζωή απειλείται χωρίς γιατρό και φάρμακα: « ο εθνικός Επανασχεδιασμός για την Ανασυγκρότηση της Υγείας πρέπει να αρχίζει και όχι να τελειώνει από τα νησιά μας, από τους «συνοριοφύλακες» της πατρίδας μας, που έχουν στα χέρια τους την ασφάλεια των συνόρων μας. Θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη Σίφνο, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και τον Πρόεδρο της κύριο Πανοηλία, ώστε τα παιδιά του νησιού να μη μείνουν ακάλυπτα».

O Δήμαρχος της Σίφνου κύριος Ανδρέας Μπαμπούνης δήλωσε στο «healthview»: « Το θέμα της Υγείας στο νησί μας είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Ένα πράγμα βελτιώνεται, δύο χαλάνε. Στο νησί έχουμε την ευλογία να έχουμε 500 παιδιά. Αναλογικά με τον πληθυσμό μας δηλαδή το 25% είναι παιδιά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε τρομερό πρόβλημα. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου είχαμε έναν παιδίατρο. Ο άνθρωπος έπρεπε να φύγει στο εξωτερικό για προσωπικούς του λόγους. Από 15 Μαρτίου τυπικά είμαστε χωρίς παιδίατρο γιατί χρειάζεται έναν μήνα για να γίνει δεκτή η παραίτηση αλλά ουσιαστικά είμαστε χωρίς παιδίατρο από 15 Φεβρουαρίου. Έχω στείλει σχετική αλληλογραφία στη Σύρο στην προϊσταμένη αρχή αλλά πέσαμε στην ατυχία να παραιτηθεί ο διοικητής. Έτσι απευθυνθήκαμε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να μας βοηθήσει, μήπως έρθει κάποιος παιδίατρος με μετακίνηση ή απόσπαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 175 καρδιολογικοί και οφθαλμολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Μάρτιο στα παιδιά της Σίφνου από πέντε εξειδικευμένους παιδοκαρδιολόγους και παιδοοφθαλμιάτρους, εθελοντές από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που δημιούργησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τέλος η Σίφνος ανήκει ήδη στα νησιά που έχουν υιοθετήσει το δημοτικό « ΕΚΑΒ». Πρόκειται για μονάδες επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερο χάρη στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ μίας ασφαλιστικής εταιρείας και του δήμου.

 Χρυσάνθη Τασσοπούλου