ΖΟΖΕΦ ΚΑΠΓΚΡΑ

Joseph Capgras
22-08-2021

Ο Ζοζέφ Καπγκρά (23 Αυγούστου 1873 – 27 Ιανουαρίου 1950) ήταν Γάλλος ψυχίατρος ο οποίος είναι γνωστός για την ψευδαίσθηση Καπγκρά, μια διαταραχή που πήρε το όνομά του.

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής στην Τουλούζη, στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους της καριέρας του, συνέδεσε το όνομά του με το Νοσοκομείο Sainte-Anne.

Με τον μέντορά του, ο Πωλ Σεριέ (1864-1947), συνέβαλε σε ψυχιατρικές εκδόσεις όπως το Les Folies raisonnantes (1909) και το Les Psychoses à base d’interprétations délirantes.[3] Με τον sérieux, περιέγραψε ένα είδος μη σχιζοφρενούς, παρανοϊκής ψύχωσης που αναφέρεται ως Délire d’interprétation de Sérieux et Capgras.

Η αυταπάτη Καπγκρά περιγράφηκε το 1923 σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Καπγκρά και των οικότροφο του Jean Reboul-Lachaux, με τίτλο L’illusion des “sosies” dans un délire systématisé chronique. Η διαταραχή αυτή ορίζεται ως μια αυταπάτη που ο ασθενής πιστεύει ότι ένας στενός συγγενής ή φίλος του έχει αντικατασταθεί από έναν απατεώνα.