5 συστατικά τροφίμων που ίσως δε θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί ποτέ

29-12-2016

Ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είναι υπεύθυνος για την έγκριση όλων των τροφίμων που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Κάποιες από αυτές τις τροφές που έχουν λάβει έγκριση όμως, περιέχουν συστατικά τα οποία είναι αρκετά αμφιλεγόμενα ως προς την ασφάλεια τους και την επιρροή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ακόλουθα συστατικά έχουν απαγορευτεί σε διάφορες χώρες, όχι όμως στις ΗΠΑ, ούτε και στην Ελλάδα.

1.       Μερικώς υδρογονωμένα έλαια

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια φτιάχνονται από υγρά έλαια και χημικά συστατικά τα οποία τους δίνουν στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτά τα έλαια βρίσκονται παντού στα σούπερ μάρκετ, ειδικά στους τμήματα με μπισκότα, κέικ, πίτες κ.ο.κ. ενώ χρησιμοποιούνται και από εστιατόρια για τηγανητά φαγητά.

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των περιβόητων τρανς λιπαρών οξέων, τα πιο επικίνδυνα δηλαδή λιπαρά για το σώμα μας. Σύμφωνα με έρευνες τα λιπαρά αυτά αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη και μειώνουν την «καλή» ενώ ευθύνονται για σχεδόν 7,000 θανάτους και 20,000 καρδιακές προσβολές κάθε χρόνο (στις ΗΠΑ). Άλλα φαγητά στα οποία βρίσκονται είναι παγωτά, ποπκορν φούρνου μικροκυμάτων, ντόνατς, τηγανητές πατάτες και πολλά ακόμα.

2.       Επιβραδυντικά φλόγας

Τα επιβραδυντικά φλόγας εμπεριέχονται στα βρωμιούχα φυτικά έλαια (BVO) και υπάρχουν σε διάφορα είδη αναψυκτικών όπως πχ. στο Mountain Dew (το οποίο ναι μεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλλά δεν είναι και τόσο γνωστό).

Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό εμποδίζει τα αισθητήρια όργανα στο σώμα μας και οδηγεί σε ενδοκρινικές διαταραχές, προβλήματα αναπαραγωγής και άλλα, ενώ θεωρείται πολύ βλαβερό για παιδιά.

3.       Olestra Olean)

Το Olestra είναι μια ουσία που μειώνει τις θερμίδες και υπάρχει κυρίως σε φαγητά που περιγράφονται ως fat free, δηλαδή χωρίς λιπαρά. Τέτοια φαγητά είναι τα πατατάκια διαίτης, οι έτοιμες τηγανητές πατάτες και άλλα.

Γιατί είναι επικίνδυνο; Γιατί εμποδίζει το σώμα μας από το να απορροφήσει σημαντικές βιταμίνες όπως η Α, η D, η E και η K, ενώ μπορεί να προκαλέσει κράμπες και εντερικά προβλήματα όπως ακράτεια.

4.       Καραμελόχρωμα

Το καραμελόχρωμα είναι μία χρωστική ουσία που εμπεριέχεται σε αναψυκτικά τύπου Cola, σε μπύρες και σε κάποια συσκευασμένα προϊόντα. Σύμφωνα με έρευνα, περιέχει ένα χημικό συστατικό το 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-Mel), το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.  

Παρόλη την επικινδυνότητα του, το καραμελόχρωμα είναι η πιο συνηθισμένη χρωστική ουσία στον κόσμο αν και πολλές εταιρείες προσπαθούν να το αφαιρέσουν από τα φαγητά και τα ποτά που παράγουν.

5.       RBGH (ανασυνδυασμένη βόεια αυξητική ορμόνη)

Πρόκειται για μία ουσία που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. (αν και τα στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα)

Η ορμόνη αυτή δίνεται σε αγελάδες για να αυξηθεί η παραγωγή γάλατος ενώ πολύ συχνά προκαλεί λοιμώξεις του μαστού σε αυτές.

 

Άρης Σιφονιός