Τι να δοκιμάσετε το 2017; Οι τάσεις στη διατροφή

03-01-2017

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο των New York Times «Μία διατροφική τάση μοιάζει με έναν καλό ιμπρεσιονιστικό πίνακα. Είναι κάτι που μοιάζει με ένα αντικείμενο, εάν όμως κανείς κοιτάξει καλύτερα αποτελείται από εκατοντάδες μικροσκοπικές κουκκίδες». Στο τέλος κάθε έτους εταιρίες που μελετούν τη συμπεριφορά των καταναλωτών προβλέπουν ποιες θα είναι οι προτιμήσεις τους για την επόμενη χρονιά. Η διαδικασία αυτή φυσικά δεν αποτελεί προϊόν «διαίσθησης» αλλά κοινωνιολογικών αναλύσεων. Παρότι οι παρακάτω τάσεις ενδέχεται να μην αποτελούν ακόμα συνηθισμένες καθημερινές επιλογές, θυμηθείτε πως αποτελούν τις τάσεις που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το 2017.

1. Με τη δύναμη των φυτικών τροφών

Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής είναι αναρίθμητα, ενώ η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων ζωϊκής προέλευσης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης έναντι ενός συνόλου χρόνιων και εκφυλιστικών παθήσεων. Στην αρχή ήταν η σόγια, για να ακολουθήσουν τα όσπρια και τέλος τα σιτηρά, όπως η κινόα, που έχουν αναδειχθεί σε υπερτροφές. Το κοινό χαρακτηριστικό των φυτικών τροφών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, η απουσία βλαβερών λιπαρών, ενώ πολλά από αυτά θεωρούνται καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Το μέλλον συνεχίζει να προμηνύεται λαμπρό για τις τροφές που προαναφέρθηκαν, μόνο που πλέον θα χρησιμοποιούνται διαφορετικές παραλλαγές τους. Μακαρόνια από φακές ή ρεβύθια, ρύζι από κουνουπίδι, τσιπς από παντζάρι ή κολοκυθάκια, αποτελούν μερικές μόνο από τις καινοτόμες διατροφικές λύσεις που θα κλέψουν την καρδιά των καταναλωτών, όπως προβλέπουν οι ειδικοί.

2. Επιστροφή στις ρίζες

Έπειτα από την άνοδο και την πτώση του γρήγορου φαγητού, τη μοριακή κουζίνα και τις γκουρμέ γεύσεις, ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνοντας την αστάθεια του κοινωνικοοικονομικού συστήματος φαίνεται να βρίσκει καταφύγιο σε γνωστές γεύσεις και μυρωδιές. Οι παραδοσιακές συνταγές από διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αφρική, φέρνουν στο προσκήνιο αυθεντικές γεύσεις οι οποίες κρύβουν τη σοφία της παράδοσης με ιδανικούς συνδυασμούς που ξεκλειδώνουν τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών.

3. Η αλήθεια στις ετικέτες των τροφίμων

Ο σύγχρονος καταναλωτής είναι πλέον σε θέση να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων και να αναζητά εκείνα που ωφελούν την υγεία του. Από την πλευρά τους οι φορείς της δημόσια υγείας, αλλά και η βιομηχανία των τροφίμων προσπαθεί να παρουσιάσει στις συσκευασίες, με τρόπο απλό και κατανοητό, όλες εκείνες τις πληροφορίες που διευκολύνουν κάποιον στην επιλογή του. Πέραν των καθαρά διατροφικών στοιχείων, όπως οι θερμίδες, τα λιπαρά οι υδατάνθρακες και άλλα, η χώρα προέλευσης και η μορφή των πρώτων υλών, η πλήρης λίστα των συστατικών, η ύπαρξη μη γενετικά τροποποιημένων ή βιολογικών συστατικών και η απουσία λακτόζης ή γλουτένης, μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

4. Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Όπως οι καταναλωτές επιθυμούν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχει το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσουν, έτσι ακριβώς θέλουν να βεβαιωθούν πως δεν έχουν σπαταληθεί τόνοι νερού ή άλλων φυσικών πόρων για την παραγωγή του. Εάν και η τάση αυτή δεν έχει έρθει ακόμα δυναμικά στην Ελλάδα, οι περισσότερες βιομηχανίες δίνουν έμφαση στις πρακτικές παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Η χρήση πρώτων υλών που δεν επιβαρύνουν πλανήτη αποτελεί άλλη μία προτεραιότητα. Ακόμη, εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που προειδοποιούν για την ημερομηνία λήξης ενός τροφίμου έχουν σαν στόχο την μείωση των οικιακών απορριμάτων φαγητού. 

5. Με την ταχύτητα του φωτός

Η φράση πως «ο χρόνος είναι χρήμα» ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ. Ο πολυάσχολος ρυθμός ζωής, απαιτεί γρήγορες και πρακτικές λύσεις οι οποίες να είναι ταυτόχρονα φρέσκες και υγιεινές. Η ανάγκη αυτή έχει δημιουργήσει μία ολόκληρη κατηγορία γευμάτων που απέχουν κατά πολύ από το ανθυγιεινό γρήγορο φαγητό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό του. Με βάση τα ποιοτικά υλικά και όπλο την πρακτικότητα προ- μαγειρεμένα γεύματα «ημέρας» (σούπες, μακαρόνια, κρέας, ψάρι, σαλάτες) καλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και των πλέον δραστήριων καταναλωτών. 

6. Βότανα, μπαχαρικά και άλλα «φάρμακα»

Έχετε ποτέ αναλογιστεί πως τα μπαχαρικά και τα βότανα των παραδοσιακών συνταγών αποτέλεσαν για αιώνες τη φυσική ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου είδους έναντι λοιμών και μικροβίων; Η αδυναμία της σύγχρονης επιστήμης να δώσει ολιστική λύσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, έχει στρέψει το ενδιαφέρον στην πρόληψη με φυσικά μέσα. Η φύση αποτελεί το «μεγάλο θεραπευτή», έτσι συστατικά όπως ο κουρκουμάς, το τζίντερ, η κανέλα, το πιπέρι και άλλα πολλά, έρχονται με φόρα τη νέα χρονιά στο πιάτο σας!

Ετοιμαστείτε για μία ακόμα γαστριμαργική χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και απολάυσεις!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Bιβλιογραφία:
New york times. Kim severson the dark (and often dubious) art of forecasting food trends. Dec. 27, 2016.
http://www.Nytimes.Com/2016/12/27/dining/food-trend-predictions.Html?_r=0
Mintel. Food & drink trends 2017
http://www.Mintel.Com/global-food-and-drink-trends