Στο ΣτΕ ο ΠΑΣΙΔΙΚ για τις 86 εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

04-01-2017

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Ιδιωτικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) για τις 86 νέες εξετάσεις που πλέον αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, «η Κυβέρνηση με την υπ’ αριθμ. 76492/13.10.2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων», εισάγει 86 νέες εξετάσεις στις καλύψεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποκοστολογόντας τις βεβαίως κατά πάγια τακτική προσφάτως».

Όπως εξηγεί, «η απόφαση αυτή είναι μνημείο λαϊκισμού, παραπλάνησης της κοινής γνώμης και νομοθέτησης με επικοινωνιακούς και μόνο όρους. Επί της ουσίας, εφαρμόζεται δήθεν «κοινωνική πολιτική» με δαπάνες όμως των ιδιωτών παρόχων!».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, «η αλήθεια είναι ότι ουδέν ποσό έχει προβλεφθεί για την αποζημίωση αυτών των εξετάσεων, η διενέργειά των οποίων θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τους ιδιώτες παρόχους που θα τις διενεργήσουν». Ο Σύνδεσμος επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία: «η δαπάνη θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υπόκεινται στα καθορισμένα όρια δαπανών του Μ.Π.Δ.Σ.».

Δηλαδή, εξηγεί, «οι ιδιώτες πάροχοι θα καταβάλλουν μέσω αυξημένου clawback και rebate το επιπλέον κόστος!» και ενημερώνει ότι ο Σύνδεσμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση.