Επιτακτική ανάγκη η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες

05-01-2017

Εγκύκλιο για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες-μετανάστες από μονάδες ψυχικής υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας) εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται η «επιτακτική ανάγκη παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ευάλωτη ομάδα των προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονται στην επικράτεια.

Μάλιστα,  προκειμένου να αρθούν άμεσα τυχόν εμπόδια ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, διευκρινίζεται ότι:

  1. Αναφορικά με την υποχρέωση τήρησης στοιχείων ταυτοποίησης των ωφελουμένων ως προϋπόθεση κάλυψης των δαπανών που υπολογίζονται με βάση την κοστολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε περιπτώσεις που ο ωφελούμενος πρόσφυγας-μετανάστης δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), παρέχεται η δυνατότητα δήλωσης για κάθε θεραπευτική πράξη του αριθμού Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία, ή της Άδειας Διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας ή Επικουρικής Προστασίας (Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου –Α.Δ.Ε.Τ.), ή της Άδειας Παραμονής για Ανθρωπιστικούς Λόγους, ή του αριθμού κάθε άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου.
  2. Προκειμένου να καθίσταται δυνατή η αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες-μετανάστες, δεδομένων των εμποδίων της γλώσσας ή/και του διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου, οι φορείς δύνανται να προσλαμβάνουν πολιτισμικούς διαμεσολαβητές ως εξωτερικούς συνεργάτες, λαμβάνοντας υπόψη το ανώτατο ύψος των δαπανών που προβλέπεται για κάθε Μονάδα Ψυχικής Υγείας.